Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

(Illustrasjon: Istockphoto)
(Illustrasjon: Istockphoto)

Guide til bærekraftig fisk

En del av fisken vi spiser er truet eller har alvorlige miljømessige konsekvenser. Her får du en oversikt over sjømaten du gjerne kan spise mer av, hva du kan spise av og til, og hva du bør styre helt unna.

En del av fisken vi spiser er truet eller har alvorlige miljømessige konsekvenser. Her får du en oversikt over sjømaten du gjerne kan spise mer av, hva du kan spise av og til, og hva du bør styre helt unna.

I fiskenasjonen Norge spiser vi i gjennomsnitt nesten dobbelt så mye kjøtt som fisk. Av hensyn til både helse- og miljø bør vi spise mere fisk og mindre kjøtt. Men det er viktig at fisken vi spiser er bærekraftig. Derfor har vi laget denne guiden til deg.

Spis i vei! Ikke for ofte Styr unna!
Hyse/kolje Laks Scampi
Torsk/skrei Økologisk laks Fersk tunfisk
Makrell Ørret Uer
Sei Tunfisk på boks Hai
Sild Scampi (Vill) Kveite (Sør)
Blåskjell Kamskjell Kysttorsk
Stillehavsøsters Krabbe Norsk hummer
Kongekrabbe Sjøkreps Ål
Reker Ansjos Smørfisk
Breiflabb Blåkveite Kingfish
Kloskate Kveite (Oppdrett) Sverdfisk
Smørflyndre Lange  
Brosme Alaska pollock Steinbit
Slettvar Rødspette Hamachi
Piggvar Pangasius  
Havabbor Tilapia  
  Karpe  

Miljømerking av fisk

MSC-sertifisert garanterer at sjømaten kommer fra bærekraftig fiske.

ASC-sertifisering - gjelder bærekraftig oppdrett. WWF startet og går god for ASC-merkingen. ASC har imidlertid ingen krav til fôrsammensetning, så den sertifiserte oppdrettslaksen fôres med brasiliansk soya og ansjoveta fra Peru. Ansjovetabruken i fiskefôr har store omkostninger for fattige fiskere i Peru - som mister tilgangen på matfisk. Derfor vil ikke Framtiden i våre hender gå god for denne sertifiseringen. Les mer om utfordringene med soyaproduksjonen og ansjovetafisket her.

Sjekk kostholdsrådene

En del sjømat er forurenset med miljøgifter. Noen fjorder er så forurenset at Mattilsynet fraråder å spise fisk og skalldyr derfra. Mattilsynet advarer også gravide og ammende kvinner mot blant annet fiskelever og flere typer ferskvannsfisk, på grunn av relativt høyt innhold av miljøgifter. Oppdrettslaks, sild og annen fet fisk inneholder noe miljøgifter, og Mattilsynet fraråder å spise fet fisk mer enn to ganger i uka på grunn av miljøgiftinnholdet.

Se Mattilsynets anbefalinger for trygg fisk og sjømat. (oppdatert 15.02.2018) og blåskjellvarsel som app for iPhone og Android.

Kilder: WWFs sjømatguide, rapporten: Fra Brasiliansk jord til norske middagsbord, Greenpeac, slowfood.com, forskning.no, akvaforsk, tekna, NMBU, Miljødirektoratet og Bistandsaktuelt.

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 30 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler