Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Illustrasjonsbilde. iStockPhoto

Slik kjøper du miljøvennlige klær

Gjenbruk, miljømerker og reparasjoner er viktige stikkord for deg som vil tenke miljø og etikk når du handler klær.

Gjenbruk, miljømerker og reparasjoner er viktige stikkord for deg som vil tenke miljø og etikk når du handler klær.

Klær har blitt stadig billigere, og i dag kjøper vi dobbelt så mye klær som vi gjorde i 1990. Klær har en kostnad som ikke står på kassalappen - en kostnad for miljøet, klimaet, arbeidere og til en viss grad din egen helse.

Støtt kampanjer for bedre arbeidsforhold

De som syr klærne våre jobber for luselønn, og ofte undere uverdige arbeidsforhold. Boikott hjelper ikke, men det hjelper å engasjere seg. Støtt Framtiden i våre henders kampanje for levelønn til tekstilarbeiderne!

Dropp impulsshopping

Vi drar mer og mer klær inn i huset. Mange plagg blir aldri brukt før de havner hos Fretex eller i søpla. Billige klær gjør det fristende å dra kortet, selv om du ikke er helt sikker på om du liker plagget.

Kjøpt brukt eller redesign

Brukte klær finnes overalt. Det finnes etter hvert mange bruktbutikker og designere som pynter på gamle klær. «Third hand», «vintage», «redesign» – kall det hva du vil. Det er miljøvennlig.

Kjøp kvalitetsklær

Klær har varierende kvalitet. Kjøper du kvalitetsklær er det større sannsynlighet for at du blir fornøyd, og du vil kunne bruke plagget lenger før du må kaste det. Dyre klær er ikke ensbetydende med kvalitet, eller at tekstilarbeiderne har fått en anstendig lønn, men klær av en viss kvalitet må man ofte gi litt mer for.

Se etter miljømerker

Svanemerket, blomsten og GOTS sertifiserer hele produksjonsprosessen. GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Vær oppmerksom på at Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele produksjonsprosessen.

Vanlige miljømerker på klær.Se etter svanemerket, EUs blomst-merke eller GOTS når du handler klær.

Unngå pels

Pelsdyroppdrett er ikke forenlig med god dyrevelferd. Mink og rev sperres inne i små bur og dyrene vantrives. Pelsproduksjon påvirker også miljøet. Spør i butikken dersom du er i tvil om pelsen er falsk eller ekte. Dyrevernalliansen har en oppdatert liste over motekjeder og merker som har tatt et standpunkt mot pels.

Sjekk hvilke butikker som ikke selger ekte pels (Dyrevernalliansen)

Vær forsiktig med merinoull

Australia er verdens største merinoullprodusent. Mulesing er vanlig praksis i Australias merinoullindustri og innebærer å fjerne hudfolder fra sauens haleparti uten bedøvelse. Be om en garanti for at lammet ikke har vært utsatt for mulesing.

Sjekk hvilke klesmerker som har ull uten mulesing (Dyrevernalliansen)

Unngå dun fra gjess

Ribbing av levende gjess er utbredt i den internasjonale dunproduksjonen, og produsenter har store problemer med å garantere opprinnelsen for dunet.