Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Forurensning fra et garveri i Kanpur, India blir sluppet rett ut i elva. Foto: The True cost - Documentary.

Slik kan du påvirke skobransjen

Bak produksjonen av skinnsko skjuler det seg farlige arbeidsforhold og store miljøbelastninger. Her får du tips til alternative produkter og hva du kan gjøre for å påvirke bransjen.
Bak produksjonen av skinnsko skjuler det seg farlige arbeidsforhold og store miljøbelastninger. Her får du tips til alternative produkter og hva du kan gjøre for å påvirke bransjen.

Les mer om utfordringene til skobransjen her

Dette kan du gjøre:

Spør etter kromfrie sko i butikken

Dette er sko som bruker vegetabilske stoffer når skinnet behandles i stedet for farlige kjemikalier som krom. Skokjedene bør tilby mer bærekraftige sko: Her er noen av skomerkene som tilbyr sko av vegetabilsk garvet skinn: Clarks, Birkenstock, El Naturalista og Ecco. Skokjedene bør jobbe aktivt for å tilby sine kunder slike og andre typer bærekraftige sko.

Kjøp sko som ikke er laget av dyreskinn, for eksempel sko av stoff eller syntetisk materiale.

Sko av resirkulert gummi, polyuretan, hamp, bomullkanvas og andre ikke-animalske råvarer lages med betydelig mindre energi- og kjemikaliebruk enn lær. 

Her finner du flere konkrete tips til hvordan du kan sko deg miljøvennlig og etisk 

Krev åpenhet - Spør skokjedene hvor læret i skoene kommer fra.

Skoselskapene må være åpne om hvilke garverier de benytter. På den måten vil det være lettere for ulike interessentgrupper å få tilgang til garveriene og fabrikkene, og uavhengige journalister og ulike organisasjoner kan etterprøve skokjedenes etikkpåstander. Samtidig vil det gi høyere troverdighet når selskapet arbeider for åpenhet og gjennomsiktighet nedover leverandørkjeden.

Oppfordre skokjedene til å ta ansvar for miljø- og arbeidsforhold i garveriene.

Skokjedene må ha etiske retningslinjer som minst er i samsvar med ILOs kjernekonvensjoner, FNs konvensjoner for menneskelige rettigheter og andre relevante og internasjonalt anerkjente retningslinjer. De etiske retningslinjene må omfatte alle underleverandører, inklusive garverier som skokjeden direkte eller indirekte benytter seg av. Skokjedene må sikre at arbeiderne ved garveriene bruker nødvendig verneutstyr, ikke blir utsatt for farlige produksjonsprosesser og at garveriene har velfungerende renseanlegg for avfallsvann og annet avfall.