Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Kle deg grønt til fest

Publisert 29. november 2019

Hva med å bli en grønn stjerne på festen? Feiringen blir kanskje enda bedre når du kler deg mer miljøvennlig.

Visste du at klærne dine utgjør det fjerde største bidraget til miljø- og klimafotavtrykket ditt - bare slått av bolig, mat og transport? Her er våre beste råd for å gjøre finstasen mer miljøvennlig.

1. Lei finstasen. Hos Fjong får du for eksempel både leid festklær og profesjonell hjelp fra stylist, og ikke minst sparer du skapplass og trolig lommeboka også. Å slippe å tenke på behov for rensing er jo også et pluss. Flere butikker over hele landet leier ut smoking, kjole og hvitt, og sjakett til oss menn også. Ta et søk på nettet og finn et sted å leie klær der du bor.

2. Kjøp brukt. Å kjøpe brukt kan spare planeten for miljø- og klimabelastningen av å lage nye ting. På Finn og Tise er det mye lite brukte festklær som er lagt ut for salg. Hva er bedre enn å få dem ut av skapene og gi dem festen de ble laget for? En rens, og kanskje noe tilpassing av en skredder ved behov kan være alt som skal til. Møt for all del selgeren slik at du får prøvd klærne. Dressjakker bør sitte godt over skuldrene, da dette er vanskelig å få rettet på. Pass på at klærne har blitt oppbevart rett og godt. Bruk anledningen til å selge eller gi bort klær du ikke bruker lenger.

3. Gå på eller arranger byttefest. Framtiden i våre hender og andre arrangerer byttefester for klær rundt om i landet, og en kan jo også invitere venner og kjente til en byttekveld. Hva er bedre enn å få ryddet skapet for klær du ikke bruker, og få noe du kan bruke istedet, og ikke minst gjøre noe sosialt ut av det?

4. Sy om eller få reparert. Det mest miljøvennlige festantrekket er det du allerede har i skapet. Å sy ut og inn klærne du har kan være en smal sak. Vurder om det er nok ekstra stoff i sømmene for utsying. Kanskje noe omsying kan gi nytt liv til en kjole? Å bytte knapper og glidelåser med mer er det ofte enkelt å få fikset. Repairable lar deg betale på nett og finner beste godkjente skredder eller skomaker til deg. Ta vare på det du har har kart over skreddere, skomakere og andre reparatører.

5. Velg naturmaterialer. Velg klær i mest mulig naturmaterialer eller menneskelagde materialer basert på cellulose som er biologisk nedbrytbare, i motsetning til syntetiske materialer laget av fossile ressurser og som avgir mikroplast som kan skade livet i naturen.

6. Velg lett kombinerbare antrekk. Å velge festklær som lar seg kombinere lett med andre plagg eller er laget for å oppfylle flere festfunksjoner er fornuftig. Da kan klærne bli brukt ved flere anledninger og redusere behovet for mange ulike plagg. Tilbehør som sjal, slips, lommetørkle i brystlommen kan, sammen med sko, skjorte og vest, bidra til at en dress eller kjole kan tilpasses anledningen. Sjekk nettet for inspirasjon!

7. Ta godt vare på klær og sko. Børst forsiktig, tøm eventuelle lommer og heng/sett til utlufting. Bruk eventuelt en (tekstil)damper og ta enkeltflekker så raskt som mulig. Oppbevar klærne i en tekstilpose av naturmaterialer som gir noe bedre lufting enn plast og tar ikke til seg uønsket lukt. Gi finskoene en puss og sørg for at de er rene. Skitt kan skade skinnet over tid. Husk å smør inn det tynne skinnet på innsiden av skoene også med nøytral skokrem. Det er tynt skinn som lett tar skade hvis det får tørke ut. Sørg for at skoene holder på formen med en skoblokk.

8. Velg svanemerket renseri. Hvis klærne trenger en rens, så bruk gjerne et Svanemerket renseri for å unngå bruk av flyktige organiske løsemidler, eller et renseri som kan bruke flytende karbondioksid for å rense klærne. Miljøvennlig rens sliter mindre på dressen. Kjemisk rensing med løsemidler kan over tid fjerne naturlige fettstoffer som beskytter ullfiberne eller slite mer på andre materialer, noe som kan bety kortere levetid. Lever til rens etter festen, og ikke før, siden enkelte flekker kan sette seg bedre over tid og også skade tekstilfiberne.