Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

(Foto: Tyrone Warner / CC / Flickr)
(Foto: Tyrone Warner / CC / Flickr)

Bytt i stedet for å kjøpe nytt


Hvis du synes du trenger å fornye garderoben din til våren, trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe noe nytt. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan skaffe nye klær uten å gå i butikken.

Hvis du synes du trenger å fornye garderoben din til våren, trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe noe nytt. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan skaffe nye klær uten å gå i butikken.


Vi kjøper ofte mer enn vi trenger, og mye av det blir liggende igjen innerst i klesskapet og blir mer til bry enn til nytte. Men den genseren en venn har blitt lei av er kanskje akkurat den du har lyst på, og sannsynligvis har du også noe du vil bli kvitt, som noen andre kan bli glad for å få. Arranger en byttefest, og få hele utvalget rett i din egen stue. Det finnes også flere steder på nett man kan få byttet klær og andre ting.

I følge trendforsker Lisbeth Larsen har shoppingvanene til nordmenn endret seg de siste årene, og fler og fler er nå interessert i gjenbruk, og å ta vare på gamle ting istedet for å kaste det.

– Vi begynner å bli lei av å gå i flokk. Vi ønsker en individualitet. Man må ikke ha seks like tallerkener for å be seks personer på middag. Det å ha én fra loppemarked, én fra tante og én fra innflyttingsgave kan være like stilig. Hva er så kult med å være som alle andre, spør Larsen. I denne artikkelen kan du lese mer om brukt-trenden.


Arranger byttefest

En byttefest, eller byttemarked, er en glimrende måte å skaffe noe nytt på, uten å måtte bruke penger eller være en miljøbelastning. Grav fram fra skapet det du har blitt lei av og oppfordre venner og kjente til å gjøre det samme. Du vil bli overrasket over hvor mye fint folk vil gi bort. Vær kreativ, bruk kleshengere og heng opp snorer til klærne, by på kaffe og kanskje noen vafler som lokkemat, og du har lagd en både hyggelig og nyttig søndagsaktivitet.

Du kan velge å invitere bare venner, eller gjøre det til et mer åpent arrangement. Heng opp lapper i nærmiljøet, post på forum, kontakt lokalavisa og be venner om å ta med seg venner. Kanskje, hvis årstiden tillater det, kan det arrangeres ute, på fortauet eller i en park. I så fall må du sørge for å ha standstillatelse fra kommunen først. Siden folk flest allerede eier mer enn vi trenger, er det stor sannsynlighet for at en del klær blir liggende igjen, selv om det er gratis. Da kan det være lurt å ha gjort en avtale med Fretex på forhånd, som kommer og henter resten av byttefesten din gratis.

Bytting på nett

Ser du på finn.no er det også tydelig at mange har mye de ønsker å bli kvitt. Sjekk ut «gis bort»-seksjonen for å se om du finner det du trenger her, før du går til butikkene. På Facebook kan du også finne grupper for ting som gis bort eller byttes, se for eksempel denne siden for Oslo. Er du medlem av nettsamfunnet Underskog.no, kan du også her finne en tråd for bytting, og en for ting som gis bort.

Byttelåne

Bor du i et kollektiv, kan det være effektivt nok å åpne skapdørene for hverandre. Er dere villige til å dele på klærne, har dere plutselig mangedoblet utvalget av klær, og behovet for noe nytt blir mindre.  
Mange har i den siste tiden kastet seg på en shoppestoppbølge, slik som for eksempel Jenny Skavlan gjør. I denne artikkelen kan du lese hennes tips for å holde seg unna klesbutikkene.