Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik lager du mindre søppel

Hver nordmann kastet i snitt 442 kilo søppel i 2013. Planlegging, kvalitet og gjenbruk er viktige stikkord for deg som vil kaste litt mindre.

Bruk handlenett i butikken i stedet for plastposer. (Foto: Annelill Bruun Flaamo/Grønn Hverdag)
Bruk handlenett i butikken i stedet for plastposer. (Foto: Annelill Bruun Flaamo/Grønn Hverdag)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Hver nordmann kastet i snitt 442 kilo søppel i 2013. Planlegging, kvalitet og gjenbruk er viktige stikkord for deg som vil kaste litt mindre.

Kjøp og selg brukt

Bruktsalg holder hjulene i gang uten å tilføre miljøet nye belastninger. Husk også å selge eller gi bort brukbare ting du vil kvitte deg med. Se Grønn Hverdags oversikt over bruktbutikker.

Unngå impulskjøp

Planlegger du handleturene og skriver handleliste, er det mindre sjanse for at du kommer hjem med ting du ikke har bruk for. Feilkjøp skjer som oftest når man er usikker på hva man virkelig trenger.

Velg kvalitet og tidløst design

Produkter med god kvalitet og lang levetid er best for miljøet - og oftest mest verdifulle for deg som eier dem også. Stol på din egen smak, den forandrer seg neppe like fort som motene.

Reparer

Hvis du reparerer i stedet for å kaste og kjøpe nytt, bidrar du til verdiskaping uten å forbruke ressurser og lage avfall.

Bruk ting om igjen

Kanskje kan tingene du vil kaste brukes likevel. Holder det å skifte fronter på kjøkkenskapene? Kan sofaen bli ny med nytt trekk? Kan buksen bli til en shorts? Hva med å bruke baksiden av papiret til handlelister?

Unngå produkter med (for) mye emballasje

Styr unna grønnsaker pakket på isoporbrett, overemballerte leker og andre produkter som er pakket inn mer enn nødvendig så langt det lar seg gjøre.

Bruk handlenett i butikken

De fleste av oss har flere plastposer i skuffen enn vi trenger. Handlenett som kan brukes flere ganger er et bedre miljøalternativ

Gi bort opplevelser og tjenester

De fleste av oss har huset fullt av ting, så å finne på en god gave er en utfordring. Hva med å gi bort (eller ønske seg) en opplevelse eller en tjeneste? Sjekk Framtiden i våre henders gavetips fra A til Å.

Hva er dine beste tips for å lage mindre søppel? Del dem gjerne i kommentarfeltet!