Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skal du ut og handle? Da kan det være en idé å ta med seg handlenett. (Foto: flickr.com

Slik kan du bruke færre plastposer

Visste du at det tar mellom 10 og 100 år å bryte ned en plastpose? Her er noen tips til hvordan vi kan bruke færre plastposer i hverdagen.
Skal du ut og handle? Da kan det være en idé å ta med seg handlenett. (Foto: flickr.com
Skal du ut og handle? Da kan det være en idé å ta med seg handlenett. (Foto: flickr.com
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Visste du at det tar mellom 10 og 100 år å bryte ned en plastpose? Her er noen tips til hvordan vi kan bruke færre plastposer i hverdagen.
arild180250Arild Hermstad.Ifølge Klima- og forurensingsdirektoratet bruker nordmenn 1 milliard plastposer hvert år. Det vil si rundt 200 poser på hver av oss. Hver pose brukes i snitt i 20 minutter.

Plastposer kan være en stor belastning for miljøet, spesielt siden det kan ta opp til 100 år å bryte ned en plastpose. Derfor vurderer EU nå et forbud mot plastposer, akkurat som Kina, Sør-Afrika, Italia, Bangladesh, Taiwan og flere andre land allerede har gjort.

Det synes Framtiden i våre hender er en god idé.

– Det er ressurskrevende å produsere plastposer, og de tar lang tid å bryte ned. Med enkle grep kan vi bruke langt mindre plast i hverdagen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han får støtte av Hanna E. Marcussen, talskvinne i Miljøpartiet De Grønne.

– Et forbud vil være veldig synlig for folk. Skal vi løse de store miljøutfordringene, må vi ha de små tiltakene som viser at det er handling fra politisk hold, sier Marcussen til Dagsavisen.

Selv om EU nå vurderer et forbud – og flere land allerede har det – ser det ikke ut til at vi vil få det i Norge. Miljøverndepartementet argumenterer med at åtte av ti plastposer brukes til avfallshåndtering.

Arild Hermstad mener dette ikke er et godt nok argument.

– Ved å endre vanene våre litt, så trenger vi rett og slett ikke så mange poser til avfall. Stadig flere kommuner innfører nå fargede poser til avfallshåndtering, sier Hermstad.

Selv om det ikke kommer et forbud i Norge med det første, er det likevel noen enkle grep vi kan ta for å redusere plastposebruken.

  • Si nei til poser du ikke trenger, for eksempel på apoteket eller i plateforretningen.
  • Ta med ryggsekk, handlenett eller gamle plastposer til dagligvarebutikken. Det fins et utall alternativer, og mange av oss har allerede miljønett hjemme. Kanskje kan du ta med deg returflasker eller glass/metall til gjenbruksstasjonen i samme slengen?
  • Papirposer og nedbrytbare bioposer kan være et alternativ til plastposen, men siden også dette er engangsposer med kort levetid blir ikke en eventuell miljøgevinst veldig stor. Også disse posene medfører energiforbruk ved produksjon og transport.
  • Bruker du bioposer, må du huske at disse ikke skal sorteres som plastavfall. De kan brukes som avfallsposer til matavfallet elle restavfallet.