Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik bekjemper du skadedyr i hagen

Blir grønnsakene og prydplantene dine spist opp av insekter og larver? Her er tips om hvordan du kan bekjempe dem uten gift.

Kålsommerfuglen kan gjøre stor skade på kålplanter i grønnsakshagen. (Foto: Alvegaspar/Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0)
Kålsommerfuglen kan gjøre stor skade på kålplanter i grønnsakshagen. (Foto: Alvegaspar/Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Blir grønnsakene og prydplantene dine spist opp av insekter og larver? Her er tips om hvordan du kan bekjempe dem uten gift.

Mens bruken av sprøytemidler går ned i landbruket, går den opp i norske hager. Vi bruker nå mer enn 200 tonn giftige sprøytemidler i hagen hvert år. Sprøytemidlene dreper ikke bare skadedyr, men også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer, og kan dermed føre til økt behov for sprøyting.

Prøv samplanting

Hvis du planter urter, tagetes, ringblomst og hvitløk innimellom de plantene som er populære hos skadeinsektene, kan dette forvirre dem med lukter og farger og dermed dempe skaden. Tagetes er dessuten effektivt mot rotål i jorden.

Plukk bort insekter og skadede plantedeler

Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk med fingrene. Fjern blader og frukter som er angrepet av sykdom.

Beskytt med fiberduk

En spesiell fiberduk som legges over plantene i en kritisk periode, kan gi effektiv beskyttelse mot kålflue, kålsommerfugl, gulrotflue og jordlopper. I tillegg holder duken på varmen, samtidig som luft og fuktighet slipper til. Duken er så lett at den kan legges rett på plantene eller på jorda. Etterhvert som plantene vokser, følger duken med.

Bruk limring på frukttrær

En limring som du fester på stammen under de nederste greinene hindrer maur og andre skadeinsekter i å klatre opp i treet. Limringer selges på de fleste hagesentre.

Lag ditt eget bladlusmiddel

Hvis angrepet av bladlus er plagsomt, kan du prøve å sprøyte med denne blandingen; 5 liter vann, 1 1/2 dl rapsolje, 1 dl grønnsåpe, 1/2 ts bakepulver og 1 dråpe håndoppvaskmiddel. Sprayes rett på lusene.

Men... hva med brunsneglen?

Vel, brunsneglen er et såpass omfattende tema at den fortjener en egen artikkel.