Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Samarbeid og kollektive løsninger kan være veldig bra for miljøet. (Foto: Istockphoto)
Samarbeid og kollektive løsninger kan være veldig bra for miljøet. (Foto: Istockphoto)

Kollektive løsninger

De fleste av oss er ofte unødvendig redde for kollektive løsninger, og satser for mye på å være selvhjulpet med hva det skal være. Ved å samarbeide med andre, eller bruke bedrifter som står for smarte løsninger, kan man spare plass, penger og miljø.

De fleste av oss er ofte unødvendig redde for kollektive løsninger, og satser for mye på å være selvhjulpet med hva det skal være. Ved å samarbeide med andre, eller bruke bedrifter som står for smarte løsninger, kan man spare plass, penger og miljø.

Bokollektiv
Kollektive boformer står lavt i kurs her i landet. De fleste av oss ser kanskje for oss tvilsomme boliger der ingen gjør noe og ingenting fungerer. For talløse ungdommer er imidlertid ulike grad av bokollektiv en god og vanlig løsning, og det finnes også interessante alternativer for andre grupper. De få eksemplene vi har her i landet på "voksne", store kollektiver viser at slike boformer har stort potensiale. Friis gate 6 i Oslo er et eksempel på et moderat bofellesskap som har fungert i mange år. Bygningen er i grove trekk et vanlig borettslag, men når huset ble bygd gjorde man den enkelte leilighet noe mindre, og satte heller inn en del fellesfunksjoner. Man har et stort fellesrom med kjøkken som kan brukes av beboerne ved spesielle anledninger, og man har lekerom, treningsrom, systue, badstu, hobbyrom, sykkelparkering og bakgård. På dagtid er det en liten barnehage som bruker kjøkken, fellesrom og bakgård. I tillegg har man et par hybler som beboerne kan bruke hvis de har besøk, eller trenger plassen av andre grunner. De beboerne som ønsker det arrangerer fellesmiddag en gang i blant. Mottoet ved byggingen var "du gir 10 kvadratmeter og får igjen 300". Mer radikale eksempler er Villa Mer på Elvetun utenfor Oslo og Hurdalsjøen Økologiske Landsby. Her har man gått mye lenger, og gjort det å bo i et fellesskap til et poeng i seg selv. 

 

Samarbeid
Det finnes mange muligeter for ressursvennlig deling og samarbeid selv om man ikke ønsker en kollektiv boform. Man kan samarbeide med slekt og venner, i lokalsamfunnet eller i mer formelle grupper. 

  • Bildelingsringer
  • Båtdeling
  • Hyttedeling, husdeling eller leilighetsdeling
  • Byttering
  • Forsamlingslokale
  • Havnefasiliteter
  • Lekeplass
  • "Gå-tog" til skolen
  • Maskinstasjon
  • Skiløyper og idrettsanlegg

 

Gode forretninger
For dem med mindre kollektivt sinnelag så er kommersielle aktører ofte like miljøvennlige. Det er ikke så dyrt å leie en bil hvis man sammenligner med hva det koster å eie en. Og hvorfor skal man eie alle slags verktøy selv? Hvis man leier en bygningssag når man skal pusse opp får man et bedre verktøy enn det man ville hatt råd til å kjøpe selv, man sparer penger, og man slipper å lagre på en stor sag i årevis mellom hver gang man skal gjøre et prosjekt. Alternativet blir ofte billige og dårlige produkter som ikke fungerer særlig godt, og som neppe varer særlig lenge. Hotellrom er heller ikke særlig dyre sammenlignet med hva man må betale for å ha ekstra areal i huset. Hvis man skal ha stort familieselskap er det bedre å leie et særpreget og interessant lokale der alle kan være, sove og spise enn å bygge på huset og likevel ikke ha plass til alle.