Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En gutt balanserer i en klatrepark.

Grønne gaver

Hvilke gaver er best for klima og miljø? Vi gir deg tips!

Hvilke gaver er best for klima og miljø? Vi gir deg tips!

Enten det er julegaver, bryllupsgaver, bursdagsgaver eller morsdagsgaver, så kan det være vanskelig å vite hva man skal gi. Butikkene bombarerer oss med utallige muligheter til ting som kan kjøpes, men om man ikke vil bidra til overforbruk og klimakrise er det ikke like lett. Derfor har vi samlet sammen denne listen med klimavennlige gavetips, enten du lurer på hva du skal gi bort eller hva du skal sette på ønskelista.

Gi opplevelser

Gaver trenger ikke å være ting! Det kan fort bli et hav av ting som kommer samtidig. Å gi et gavekort på en opplevelse man kan gjennomføre senere kan derfor være en god avveksling.

Det går an å kjøpe et generelt gavekort til en konsertscene eller et teater man liker, eller man kan finne en spesifikk konsert man kan gå på sammen. Det går også an å gi gavekort på en aktivitet som klatrepark, «laser tag» eller minigolf. Her går det an å finne muligheter i alle prisklasser, fra kinobillett til overnatting på en tretopphytte! Om du kommer på noe du ikke helt har råd til, så kan du også gå sammen med noen om å spleise.

En annen mulighet er å stelle i stand en opplevelse selv. Her er det kun kreativiteten som setter grenser. Kanskje niesa di kan få en skogstur med overnatting, og bestefar en hjemmelaget middag? Egenlagde opplevelser kan bli minst like minneverdige som de man betaler for!

Gi tjenester

Tjenester fungerer også godt som en avveksling til alle tingene. Tenk gjennom hva du er god på eller hva du kan ønske deg av andre. Kanskje søsteren din er god på sykkel og kunne gitt deg gavekort på vårstell? Kanskje du er god på klesfiksing og kan sy igjen hullene på en slitt jakke? Eller kanskje du kan passe barnebarnet en kveld sønnen din vil se en viktig fotballkamp?

Om du vil ha flere tips eller en måte å overrekke det på, så har vi laget grønne gavekort du kan skrive ut og krysse av hva du vil gi bort. Det gavekortet finner du her.

Gi brukt

Mange kvier seg litt for å gi bort gaver som er kjøpt brukt. Likevel sier faktisk 8 av 10 nordmenn at de blir like glade for å få en brukt gave som for en ny! Det er bra for både lommeboka og miljøet.

Sjekk ut disse nettstedene for gode bruktkupp:

Ellers kan du også gå til din lokale brukthandel. Du kan sjekke ut Fretex eller NLM sin oversikt over deres butikker, eller søke etter bruktbutikk i Google maps.

Pssst: Siden mange kvier seg for å kjøpe brukte gaver kan det være lurt å understreke at du ønsker deg julegaver. Om du søker opp det du ønsker deg kan du også skrive opp lenken til disse tingene i ønskelisten, så blir det lettere for de som skal kjøpe gavene.

Gi mat og drikke

Spiselige gaver kan passe til alle! Her finnes det store muligheter både for de som vil kjøpe og de som vil lage det selv. Kanskje en morsom marsipanfigur eller hjemmelaget tacokrydder kan være noe?

Gi symbolske gaver eller medlemsskap

Dette er gavene som kan gjøre noe godt i seg selv. Finn et medlemsskap eller en organisasjon du kan gi penger til. For eksempel:

  • En solidarisk gave til oss med kort
  • Eller du kan gi til organisasjoner som Leger uten grenser, Kirkens nødhjelp, Redd Barna, Kirkens Bymisjon, Redd barna, Amnesty, Naturvernforbundet, Natur og ungdom eller Greenpeace

Tenk nytt om innpakning

For å ha en skikkelig grønn gave kan det også være lurt å tenke nytt om hva det pakkes inn i. Kanskje gavepapiret kan brukes på nytt? Eller kanskje du kan pakke det inn i et gammelt tøystykke? Det finnes mange kreative løsninger som fungerer like godt som det vanlige gavepapiret.
Les mer om grønn gaveinnpakning her.