Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Gråpapir er et grønt alternativ til billig, glanset gavepapir. (Illustrasjon: flickr/CC)

Grønn gaveinnpakning

Det finnes knapt noe som har så kort brukstid som det vi pakker inn julegavene med. Her får du tips om miljøvennlig gavepapir - og noen gavetips på kjøpet.

Det finnes knapt noe som har så kort brukstid som det vi pakker inn julegavene med. Her får du tips om miljøvennlig gavepapir - og noen gavetips på kjøpet.

Bruk minst mulig gavepapir

Hvert jul brukes over 60 000 kilometer gavepapir i Norge. Papirproduksjon belaster miljøet fra tømmerhogsten i skogen til transport, produksjon i papirfabrikken og dets vei til søpla eller gjenbruk. Gavepapir har som regel vært gjennom både farging og annen spesialbehandling som kan ha belastet miljøet. Gavebånd lages stort sett av plast - et ikke fornybart råstoff. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

Bruk det du har

Fint gavepapir kan tas vare på og brukes om igjen. Nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende kan, med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsomt gaveinnpakning. Pappesker med trykk på kan vrenges, og så dekoreres. Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt. Stoffrester og gamle gardiner kan bli til stoffposer som gavene puttes i.

Velg gavepapir som kan gjenvinnes

Velg kraftpapir, eller gavepapir som er merket med at det kan resirkuleres. Sterkt papir kan brukes flere ganger hvis ikke det er brukt altfor mye tape eller utpakkingen skjer for voldsomt.

Velg også gjerne gavebånd av papir, som også kan resirkuleres.

Gi bort opplevelser og tjenester

Da sparer du ikke bare miljøbelastningen fra gavepapiret, men også fra gjenstanden inni. Mangler du ideer? Sjekk våre 243 tips til gaver som ikke er ting

Gavepapir er restavfall - vanligvis

Billig, tynt inneholder så mye fargestoff og leire, og så lite fiber at det egner seg dårlig for resirkulering. Kast det derfor i restavfallet. Gråpapir regnes som vanlig papir og kan resirkuleres. 

Les også:
Gavetips fra A til Å
24 tips til julekalenderen

 

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 25-11-2014