Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

(Illistrasjon: Istockphoto)

Gaveideer til barn

De tyter fram under senga, ut av halvåpne skapdører, opp av lekekassene... De fleste norske småbarn rekker aldri å leke med alt de eier. Her er tips om gaveideer som gir mindre skrot - og kanskje mer opplevelse i stedet.
De tyter fram under senga, ut av halvåpne skapdører, opp av lekekassene... De fleste norske småbarn rekker aldri å leke med alt de eier. Her er tips om gaveideer som gir mindre skrot - og kanskje mer opplevelse i stedet.

Hva?

 • De fleste norske barn eier flere ting - særlig leker - enn de noensinne kan komme til å få bruk for. Bruk og kast er noe vi lærer sånn omtrent fra den dagen morsmelken tar slutt.
 • Hvert produkt belaster miljøet (og ganske ofte belaster de foreldrenes humør også).
 • Men det finnes gaveideer som er bedre for miljøet - og som kanskje også er bedre for både foreldre og barn.

Hvordan?

 • De fleste leker kommer inn i barnerommet som gaver. Du som pønsker på en gave skal ikke se bort fra at den lille mottakeren kan ha nok ting å leke med fra før. Mange barn i rike Norge rekker aldri å bruke alt leketøyet de eier. Kanskje verdt å se etter andre gaveideer?
 • Til små barn kan du for eksempel kjøpe klær istedenfor leketøy. Du finner tips om miljøvennlige klær nederst på denne siden. (Synes du klær er en kjedelig gave? Husk at de fleste småbarn ikke har noe begrep om hvem som har gitt dem hva.)
 • Om sommeren kan det være et alternativ å gi bort noe levende: Hva med å bruke et frukttre som gave til et barn som vokser opp med hage rundt huset? (Om vinteren kan et gavekort i hagesenteret gjøre samme nytten. Da risikerer barnet dessuten å lære noe om både årstider, forventning og tålmodighet...)
 • Til større barn kan du gi bort opplevelser i stedenfor ting: Hva med et felles kinobesøk, en tur på pizzarestaurant eller en overnattingstur i naturen?
 • Eller du kan gi bort "ordentlige ting" istedenfor leketøy: Sportsutstyr, sysaker, førstehjelpsskrin, turutstyr som kniv, kompass eller fiskestang, formingsutstyr som for eksempel bivoks og veker som barna kan rulle sine egne vokslys med… Bivoks kan du kjøpe på apoteket, og veker finner du i hobbybutikken.
 • Du kan også gi bort et abonnement eller et medlemsskap - for eksempel i Miljøagentene.
 • Noen foreldre som har barn med fulle lekekasser prøver prinsippet: Én ting inn - én ting ut. Da kan det bli litt mindre fristende for junior å ønske seg flest mulig nye leker.

Hvorfor?

 • Alle leker inneholder kjemiske stoffer som påvirker miljøet, når de lages, når de brukes og når de havner i avfallet.
 • Myke plastleker og elektroniske leker kan inneholde stoffer som er særlig farlige både for helse og miljø. Derfor har Statens Forurensningstilsyn forbudt leker av myk PVC-plast til barn under tre år. Lekebutikken skal ta imot gamle elektroniske leker.
 • Husk at opplevelsen uansett er det viktigste. Ting behøver ikke være laget for å vare så lenge: Tenk på alle de sandslott som bokstavelig talt har rent ut i vann, eller alle de lekehytter som har falt sammen av seg selv...
 • Fysisk aktivitet i barndommen stimulerer fantasi, konsentrasjon og læreevne.


Denne artikkelen har stått på trykk i Framtiden i våre henders  medlemsblad Folkevett. Bladet er tilsluttet Fagpressen og arbeider  etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Ansvarlig  redaktør er Arne Storrønningen.