Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vårt private forbruk er den drivende kraften bak klimaforandringene. Det kan vi alle gjøre noe med. (Illustrasjon: Istockphoto)
Vårt private forbruk er den drivende kraften bak klimaforandringene. Det kan vi alle gjøre noe med. (Illustrasjon: Istockphoto)

Dine ti beste bidrag i klimakampen

Har du lyst å gjøre en innsats og bli mer klimavennlig i hverdagen? Her er våre ti beste tips!
Har du lyst å gjøre en innsats og bli mer klimavennlig i hverdagen? Her er våre ti beste tips!

Med enkle grep kan du gjør en stor innsats for å ta vare på klimaet og miljøet. Din innsats har betydning, og i tillegg er det som regel bra både for helsen og lommeboken din å leve miljøvennlig. 

1. Spis mindre kjøtt og animalske produkter. Maten vår står for opptil 30 prosent av klimagassutslippet vårt, og vårt høye og økende forbruk av kjøtt, melk, ost, egg og smør har skylda. Begynn forsiktig med å redusere mengden kjøtt og øk mengden grønnsaker til middag, og innfør en vegetarisk dag hver uke. Vi gir deg de beste oppskriftene i vår vegetarblogg. Et grønnere kosthold er også bra for helsa. Vi spiser mye mer kjøtt enn det Helsedirektoratet anbefaler i sine kostholdsråd.

2. Reis grønnere i hverdagen. Reisevanene står for rundt 17 prosent av ditt klimafotavtrykk. La bilen stå på de korteste turene. Gå eller finn fram sykkelen oftere. Det gir trening, kutt i utslipp og noen kroner ekstra på kontoen. Reis kollektivt til jobben eller finn noen i nabolaget som skal samme vei om du må bruke bilen. I gjennomsnitt sitter det bare 1,15 personer i hver bil i rushtiden. I byene er bildeling et populært og grønt alternativ til å eie egen bil, kanskje det passer for deg?

3. Ta grønnere ferier. Dropper du noen flyturer kutter du godt i utslippene dine. Hva med å finne feriemål som ikke er så langt unna? Du kommer langt med tog også. Les våre grønne ferietips her.

4. Kjøp miljømerket strøm. Åtte av ti nordmenn har strøm der opphavet ikke er garantert. Det betyr at du på papiret får 47 prosent av strømmen fra kull- og gasskraft, 33 prosent kjernekraft og bare 20 prosent fra vannkraft, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Strøm med opprinnelsesgaranti betyr at du kan dokumentere at ditt strømforbruk dekkes inn av en tilsvarende produksjon av fornybar energi. Øker etterspørselen for miljømerket strøm vil dette trolig bidra til at det blir produsert mer fornybar energi over tid i Europa.

5. Bli mer energieffektiv. Klarer du å redusere strømforbruket ditt så vil behovet for å importere skitten strøm fra europeiske kull- og atomkraftverk bli mindre og vi kan eksportere mer grønn vannkraft ut av landet. Enkle tiltak kan redusere strømforbruket ditt og spare deg for unødvendige utgifter. Senk innetemperaturen med en grad eller to, og kompenser heller med å kle deg. Sørg for at panelovner har en termostat som fungerer og automatisk nattsenking av temperaturen. Slå av lys i rom som ikke brukes og bytt ut lysærer som går med LED-pærer. Velg de mest strømgjerrige produktene når hvitevarer, elektronikk og datautstyr må skiftes ut. Det finnes uendelig mange flere måter å redusere strømforbruket på, utforsk dem og finn løsningene som passer best for deg.

6. Kjøp mindre, lev mer. Bruk pengene dine på opplevelser og tjenester som for eksempel et restaurant- eller kinobesøk istedet for å falle for kjøpejaget etter mer ting og det nyeste av ditt og datt. Kjøp brukt når du kan og forleng levetiden på det du har ved å få ting reparert. Resirkuler og lever til gjenvinning. Selg eller gi bort ting du ikke bruker. Mulighetene er mange og klimavennlige.

7. Gi bort opplevelser og tjenester. Produksjon og transport av de tingene vi omgir oss med, er medvirkende til utslipp av klimagasser. Gi bort opplevelser og tjenester i stedet for ting. Mulighetene for kreative gaver er mange.

8. Kompenser for utslippene dine. "Forurenser betaler" er et godt miljøprinsipp. Det bør også gjelde for klimagassutslippene som ditt private forbruk fører til. På MyClimate kan du kompensere for utslippene dine. Ditt utslipp vil kompenseres av Mittklima ved at det investeres i rene energiprosjekter i fattige land som sparer inn utslippet. I gjennomsnitt har hver av oss et utslipp på rundt 12 tonn CO2 i året.

9. Bidra til å gjøre arbeidsplassen din grønnere. Mange av bidragene til klimakampen over kan overføres til en arbeidsplass også. Mange bedrifter blir også miljøfyrtårnsertifisert. En idé for din arbeidsplass?

10. Del dine erfaringer med å leve mer klimavennlig med venner, familie og kolleger. Ditt bidrag i klimakampen kan inspirere andre.