Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Bli miljøvenn med pengene dine

Ønsker du at sparepengene og banken din skal bidra til et mer rettferdig, godt og bærekraftig samfunn? Her er våre beste tips til hva du kan gjøre.
Ønsker du at sparepengene og banken din skal bidra til et mer rettferdig, godt og bærekraftig samfunn? Her er våre beste tips til hva du kan gjøre.

Vet du hva banken gjør med sparepengene dine og det de tjener på å ha deg som kunde? Banken din kan godt finne på å investere i og gi lån til selskaper som bidrar til alt fra flere foreldreløse orangutangunger til miljøødeleggende gruveutvinning som raserer områder som urfolk avhenger av for å holde liv i sin livsstil og sine tradisjoner. Norske banker har bidratt og bidrar til skatteflukt, korrupsjon i utviklingsland, finansiering av uopprettelige miljøødeleggelser og ytterligere forverring av klimakrisen. Hvis du synes dette høres urovekkende ut, så er det heldigvis flere enkle ting du kan gjøre.

1. Sjekk opp banken din. Vi har sammen med Forbrukerrådet vurdert de største bankene på miljø og etikk. Retningslinjene til hver bank er sjekket opp mot 1012 forskjellige kriterier, og på bakgrunn av dette har hver bank fått et prosentresultat. På Etisk bankguide kan du lese mer om vurderingen av hver bank. Hvis ikke banken din er med i rangeringen, ta kontakt og spør om hvilke retningslinjer de har for samfunnsansvar, miljø og etikk.

Plassering Bank Resultat
1Cultura98 %
2Storebrand81 %
3KLP72 %
4DNB67 %
5Sparebanken Vest66 %
6Sparebank 1 Østlandet61 %
7Sandnes Sparebank61 %
8Sbank59 %
9Sparebank 1 SMN54 %
10Handelsbanken54 %
11Danske Bank52 %
12Nordea47 %
13Sparebank 1 SR35 %
14Sparebank 1 Nord-Norge34 %

2. La banken få høre det. Hvis du er misfornøyd med rangeringen av banken din, så ta for all del kontakt og si det! Misfornøyde kunder kan ha stor påvirkningskraft. Du kan enkelt sende en melding fra Etisk bankguide, ring eller skriv en melding på bankens Facebook-side. Lik og del avsløringene vi jevnlig kommer med på sosiale medier og nettsiden vår. Det bidrar til å presse bankene til handling og ikke minst økt bevissthet i offentligheten.

3. Ikke nøl med å bytte bank. Hvis banken din viser liten interesse for miljø og etikk, ikke nøl med å bytte bank. I 2016 var det bare 13 prosent av oss som byttet bank. Hvis vi er mer troløse kunder vil vi ofte også oppnå bedre vilkår, i tillegg til å utfordre bankene til å bli mer miljøvennlige og etiske.

4. Spar i grønne fond. Hvis du sparer i et miljøfond finansierer og styrker du selskapene som bidrar til en bærekraftig framtid, og unngår å støtte selskaper som står bak miljøødeleggelser og en forsterket klimakrise. Investerer du pengene du kan avse til miljøvennlig og etisk sparing i stedet for økt forbruk, blir det gi en dobbelt god effekt for planeten. Kontakt banken din og hør hvilke miljøfond de kan tilby. Du kan også opprette spareavtale direkte med fondstilbyderne, uavhengig av hva banken din tilbyr av fond. Les mer om ulike typer fond, risiko og avkastning hos Verdipapirfondenes forening.

Eksempler på grønne fond*

* Listen med eksempler på miljø- og etikkfond er basert på opplysninger fra fondstilbyderne selv. Vi har ikke gjennomgått porteføljene til fondene nevnt. Vi har heller ikke vurdert risiko eller mulig avkastning knyttet til investeringer i disse fondene.

5. Energisparing som investering. Hvis sparing i fond ikke passer for deg, så kan det være et alternativ å investere i miljøsmarte energitiltak i boligen. Det kan bidra til kutt i strømforbruk, bli økonomisk gunstigere over tid og øker verdien på boligen din. Du kan investere i solceller på taket, satse på geoenergi for oppvarming og avkjøling, etterisolere huset ditt, gjøre hjemmet ditt smartere med automatiske systemer for styring av varme og lys, bytte ut eldre vinduer med mye mer. Strømmen du ikke bruker kan erstatte fossil energibruk i landene som kan importere strøm fra Norge.

6. Folkefinansiering av solcelleprosjekter. Trine er et Gøteborg-basert selskap som lar enkeltpersoner investere direkte i desentraliserte solcelleprosjekter i utvalgte afrikanske land. Dette gir fattige mennesker tilgang på ren elektrisitet, og reduserer bruken av parafin, engangsbatterier og ved. Denne modellen styrker også lokalt næringsliv, og skaper gode arbeidsplasser. Du får moderat god avkastning på sparepengene dine, men må låse investeringen i 1-4 år. Se www.jointrine.com og husk å lese teksten om risiko før du investerer.

7. Påvirk arbeidsplassen din. Har arbeidsgiveren din lagt vekt på etikk og miljø ved valg av bank og pensjonsordning? Hvordan blir egenkapitalen forvaltet? Å bytte bankforbindelse og endre på pensjonsordninger kan være krevende for bedrifter og organisasjoner, men som storkunde kan arbeidsgiveren din bidra til å påvirke bankene i riktig retning. Kanskje klubben, tillitsvalgt eller de ansattes representant i styret kan ta opp spørsmålet?

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 03-01-2018

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 35 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

Relaterte artikler