Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fakta om sølv som antibakterielt middel

Sølv som antibakterielt middel i forbrukerprodukter som kjøleskap, plaster, sportstøy og deodoranter. Den utstrakte bruken kan gjøre bakterier resistente mot sølv. Dermed kan helsevesenet miste et viktig våpen i kampen mot sykdomsfremkallende bakterier.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Sølv som antibakterielt middel i forbrukerprodukter som kjøleskap, plaster, sportstøy og deodoranter. Den utstrakte bruken kan gjøre bakterier resistente mot sølv. Dermed kan helsevesenet miste et viktig våpen i kampen mot sykdomsfremkallende bakterier.

Metallisk sølv, som i sølvtøy og smykker, er ufarlig både for mennesker og miljø. Sølv i ioneform (oppløst i vann) eller nanoform er imidlertid svært giftig for bakterier og vannlevende dyr. Den antibakterielle effekten, kombinert med at det ikke ser ut til å være direkte helseskadelig for mennesker, har gjort sølv populært som antibakterielt middel. I dag brukes sølv blant annet i sportsklær, kjøleskap, sårplaster, sokker, sko, deodoranter og flere andre produkter.

Kan føre til antibiotikaresistens

Sølv brukes som bakteriedrepende middel i helsevesenet, blant annet i sårbandasje. Sølv er ett av svært få stoffer som ser ut til å være effektivt mot antibiotikaresistente bakterier. Hvis bakteriene blir resistente mot sølv, mister dermed helsevesenet et viktig våpen i kampen mot antibiotikaresistens.

Det har lenge vært omdiskutert om sølv kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika. En svensk doktoravhandling fra 2015 bekrefter imidlertid koblingen. 

Havner i naturen

Når klær med sølv vaskes eller vi bruker en deodorant med sølvbelegg, vil det frigjøres sølv. Slik forurensing kan bli et problem i vassdrag og innsjøer. En norsk studie publisert i 2011 viser at nanopartikler av sølv er akutt giftig for smålaks, og ved mye lavere konsentrasjoner enn det som er rapportert tidligere. I dag finnes det ikke teknologi for å måle forurensning av nanosølv i naturen, og det er heller ingen overvåkingsprogrammer av norske elver og innsjøer. Miljødirektoratet mener at unødvendig bruk av sølv, for eksempel i tekstiler bør stoppes.

Det er sølvioner, og ikke metallisk sølv, som har bakteriedrepende egenskaper. Du kan altså trygt fortsette å spise med sølvbestikk og bruke sølvsmykker. 

Mer om sølv på andre nettsteder: