Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fakta om sølv som antibakterielt middel

Sølv som antibakterielt middel i forbrukerprodukter som kjøleskap, plaster, sportstøy og deodoranter. Den utstrakte bruken kan gjøre bakterier resistente mot sølv. Dermed kan helsevesenet miste et viktig våpen i kampen mot sykdomsfremkallende bakterier.

Sølv som antibakterielt middel i forbrukerprodukter som kjøleskap, plaster, sportstøy og deodoranter. Den utstrakte bruken kan gjøre bakterier resistente mot sølv. Dermed kan helsevesenet miste et viktig våpen i kampen mot sykdomsfremkallende bakterier.

Metallisk sølv, som i sølvtøy og smykker, er ufarlig både for mennesker og miljø. Sølv i ioneform (oppløst i vann) eller nanoform er imidlertid svært giftig for bakterier og vannlevende dyr. Den antibakterielle effekten, kombinert med at det ikke ser ut til å være direkte helseskadelig for mennesker, har gjort sølv populært som antibakterielt middel. I dag brukes sølv blant annet i sportsklær, kjøleskap, sårplaster, sokker, sko, deodoranter og flere andre produkter.

Kan føre til antibiotikaresistens

Sølv brukes som bakteriedrepende middel i helsevesenet, blant annet i sårbandasje. Sølv er ett av svært få stoffer som ser ut til å være effektivt mot antibiotikaresistente bakterier. Hvis bakteriene blir resistente mot sølv, mister dermed helsevesenet et viktig våpen i kampen mot antibiotikaresistens.

Det har lenge vært omdiskutert om sølv kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika. En svensk doktoravhandling fra 2015 bekrefter imidlertid koblingen. 

Havner i naturen

Når klær med sølv vaskes eller vi bruker en deodorant med sølvbelegg, vil det frigjøres sølv. Slik forurensing kan bli et problem i vassdrag og innsjøer. En norsk studie publisert i 2011 viser at nanopartikler av sølv er akutt giftig for smålaks, og ved mye lavere konsentrasjoner enn det som er rapportert tidligere. I dag finnes det ikke teknologi for å måle forurensning av nanosølv i naturen, og det er heller ingen overvåkingsprogrammer av norske elver og innsjøer. Miljødirektoratet mener at unødvendig bruk av sølv, for eksempel i tekstiler bør stoppes.

Det er sølvioner, og ikke metallisk sølv, som har bakteriedrepende egenskaper. Du kan altså trygt fortsette å spise med sølvbestikk og bruke sølvsmykker. 

Mer om sølv på andre nettsteder:

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!