Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Foto: iStockphoto

Grønne og etiske mobilvalg

Både for miljøet og arbeiderne kan det være lurt å tenke seg om en gang til før du kjøper ny mobiltelefon.

Både for miljøet og arbeiderne kan det være lurt å tenke seg om en gang til før du kjøper ny mobiltelefon.

Nordmenn kjøper ny mobiltelefon omtrent hvert annet år. Vi kjøpte 2,1 millioner mobiltelefoner i 2014, og globalt ble det solgt rundt 1,8 milliarder mobiltelefoner i fjor.

Produksjon av mobiltelefoner har mange etiske betenkeligheter.  Mange arbeider under uverdige forhold i kinesiske fabrikker. Telefonene inneholder miljøgifter som kan være skadelige både for miljøet og for arbeidere på fabrikkene som monterer telefonene. Metallene i mobilen kan stamme fra gruver som finansierer krigshandlinger og brudd på menneskerettigheter.

Bruk den mobilen du har

Vurder om du kan bruke mobiltelefonen din litt lenger i stedet for å kjøpe ny. Hvis problemet med den gamle telefonen er at batteriet lades ut for raskt, går det som regel an å bare kjøpe et nytt batteri. Det gamle kan du levere til en forhandler. Innebygde batterier, som i iPhone, kan byttes av en reparatør.

Reparer mobiltelefonen

Det meste av miljøbelastningen fra en mobiltelefon skjer i produksjonsfasen. Å reparere den gamle mobilen vil i de fleste tilfeller være mer miljøvennlig enn å kjøpe en ny. Reparatører kan fikse knuste skjermer og ødelagte knapper, bytte batteri og mange andre ting. Det fins mange reparatører, og den enkleste måten å finne dem på er å søke på navnet på mobiltelefonen din og "reparasjon" i Google.

Vent med å kjøpe siste modell

Når fabrikkene skal levere nye telefoner til en lanseringsdato, fører det til et massivt press mot arbeiderne på fabrikkene. Flere steder er det rapportert om tvungen overtid i fabrikkene. Venter du noen måneder, bidrar du til å redusere presset mot arbeiderne.


Vil du vite om det du kjøper er produsert på en etisk forsvarlig måte? Signer vår kampanje for en etikklov!

Bruk reklamasjonsretten

Som hovedregel kan du klage på mobilen og kreve gratis reparasjon i inntil fem år etter at du kjøpte den - forutsatt at skaden eller feilen ikke skyldes uvettig bruk. Les mer om reklamasjonsrett hos Forbrukerrådet.

Selg den gamle mobiltelefonen

Hvis den gamle mobiltelefonen fortsatt virker, kan du vurdere å gi den bort eller selge den, for eksempel på Finn.no eller Grønnmobil.no.

Ødelagt mobil? Lever til forhandler

Mobiltelefoner innholder både miljøgifter og verdifulle råstoffer som er viktige å gjenvinne. Alle mobilforhandlere plikter å ta i mot defekte mobiltelefoner, gratis og uten krav om nykjøp. Du kan også levere mobilen gratis til kommunale avfallsmottak.

Kjøp brukt mobiltelefon

Finn.no finner du til en hver tid hundrevis av mobiltelefoner for salg.

Sjekk ut Fairphone

Fairphone er et mobiltelefon og et prosjekt som har som mål å lage en mer rettferdig og etisk telefon. Selv om Framtiden i våre hender ikke har undersøkt om de holder hva de lover, syns vi de skal ha honnør for tiltaket. Sjekk ut Fairphone.com for mer informasjon.


Mer om mobiltelefoner
Eplekrig på helsa løs
Er Apple verre enn konkurrentene?
Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 28-10-2015