Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

De globale klimagassutslippene knyttet til produksjon og bruk av datamaskiner konkurrerer med utslippene for flytrafikken. Det er heldigvis mye vi kan gjøre for å bli en grønn datamaskinbruker. (Illustrasjon: Istockphoto)

Bli miljøvenn med datamaskinen din

Du kan enkelt bli en grønn venn med datamaskinen din og spare planeten vår for klimautslipp og miljøgifter. Samtidig kan du spare lommeboka for tusenvis av kroner.
Du kan enkelt bli en grønn venn med datamaskinen din og spare planeten vår for klimautslipp og miljøgifter. Samtidig kan du spare lommeboka for tusenvis av kroner.

Med litt omtanke og enkle tiltak kan du og datamaskinen din bli langt grønnere. Utgangspunktet er alt annet enn godt. Visste du at datamaskinene våre står for mellom to og fire prosent av de globale klimagassutslippene? Og at det kreves ti ganger vekten av datamaskinen i kjemikalier og fossilt drivstoff for å lage den? Eller at en datamaskin bruker mest energi, opptil 85 prosent, når den står på uten at vi bruker den? I 2009 ble det solgt 306 millioner datamaskiner på verdensbasis. I 2008 var over en milliard datamaskiner i bruk på verdensbasis, og innen 2014 vil vi passere 2 milliarder, i følge analyseselskapet Gartner. Samlet blir bruk og produksjon av datamaskinene våre en global miljøutfordring. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å gjøre datamaskinene våre mer grønne.

Gjør din trege maskin rask igjen

Sitter du med en datamaskin som har blitt mye tregere enn det den var da du kjøpte den? Synes du det er en fin anledning til å kjøpe en ny? At PC‘er med Microsoft Windows som operativsystem blir tregere etter et års bruk er helt normalt. En enkel løsning er å installere operativsystemet på nytt og formatere harddisken samtidig. Husk å ta en kopi av det du vil ta vare på først. En rekke gratisprogrammer kan også hjelpe deg med vedlikeholde datamaskinen slik at den ikke blir tregere. CCleaner kan lastes ned gratis her: piriform.com/ccleaner. Husk å oppgradere programmene du bruker. De nyeste nettleserne er betydelig raskere enn tidligere. Firefox og Google Chrome er to raske nettlesere. Hvis du har installert programmer og spill som du ikke bruker husk å avinstallere dem. Enkelte sikkerhetspakker og antivirusprogrammer kan gjøre maskinen tregere enn nødvendig. Bruk Windows sin egen brannmur og Microsoft sitt eget antivirusprogram Security Essentials, dette legger beslag mindre datakraft enn alternativene. Slik kan du enkelt forlenge levetiden til datamaskinen din i et par år til.

Forleng levetiden med Linux

Hvis datamaskinen din er treg fordi den mangler datakraften som skal til for å kjøre nye programmer kan du vurdere å kvitte deg med Windows eller Mac OS, og installere operativsystemet Linux i stedet som krever langt mindre datakraft. Linux gir i dag tilnærmet samme enkle brukeropplevelse som vi kjenner fra Apples Mac‘er og windowsbaserte PC‘er. Å installere Linux er blitt svært enkelt. Linux er gratis, effektivt, det blir ikke tregere i bruk, og dessuten er programmer med samme funksjonalitet som Officepakken til Microsoft, designprogrammer, spill og bildebehandling med mye mer er også gratis. Ubuntu (ubuntu.com) er en populær Linux-utgave.

Effektiv oppgradering

I stedet for å kjøpe en ny PC eller Mac kan du vurdere om en oppgradering vil dekke ditt behov. Et stjerneskrujern og et antistatisk armbånd er alt du trenger for å skru opp og bytte ut deler i en PC eller Mac. Eventuelt kan du sjekke gule sider på nett og finne noen som kan gjøre jobben for deg til brøkdelen av det en ny datamaskin koster. Mer minne, ny harddisk, prosessor eller skjermkort kan gjøre underverker. Pass på at delene passer til ditt system og velg grønne komponenter med miljømerking. Mange nettsteder har gode guider til hvordan du bytter komponenter i datamaskinen din. Utsetter du et PC-kjøp ved hjelp av oppgraderinger vil du få langt mer datakraft for pengene ved et senere tidspunkt.

Riktige strøminnstillinger

En kraftig datamaskin med en stor skjerm beregnet på for eksempel dataspilling kan lett bruke like mye strøm som kjøleskapet ditt. Første bud er å skru av datamaskinen når den ikke skal være i bruk en stund. Sørg også for å velg riktige innstillinger for strømsparing for datamaskinen din. Ikke bruk en såkalt skjermbeskytter eller «Screen saver», fordi den kan hindre at skjermen din går i dvalemodus for å spare strøm. Ifølge datamaskinprodusenten Fujitsu Siemens kan en energieffektiv datamaskin med riktige innstillinger for energisparing spare planeten for et halvt tonn utslipp av klimagasser i året.