Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Å ha boksamlingen i hånda i stedet for i bokhylla kan være svært miljø- og klimavennlig. (Illustrasjon: istockphoto)
Å ha boksamlingen i hånda i stedet for i bokhylla kan være svært miljø- og klimavennlig. (Illustrasjon: istockphoto)

Bli en grønnere bokelsker

En papirbok har et utslipp på mellom to og syv kilogram CO2, papirforbruket truer titusenvis av arter over hele planeten og kjemikaliebruken er enorm. Er e-bøker bokelskerens miljøredning?
En papirbok har et utslipp på mellom to og syv kilogram CO2, papirforbruket truer titusenvis av arter over hele planeten og kjemikaliebruken er enorm. Er e-bøker bokelskerens miljøredning?

Det papirløse samfunnet har latt vente på seg til tross for tiår med spådommer som har strandet brutalt gang på gang. I sommer solgte imidlertid den internasjonale nettbokhandelen Amazon nesten dobbelt så mange e-bøker som innbundne papirbøker. Den nye lesevennlige e-blekk-teknologien som brukes i skjermene på lesebrettene har overbevist millioner av bokelskere.

Produsentene av lesebrett har vært svært forsiktige med å bruke miljø som salgsargument. Flere miljøanalyser av lesebrettene tyder imidlertid på at gevinsten for klimaet og biomangfoldet i verdens skoger er stor og kan bli enorm. Produksjon, transport og bruk av Amazon sitt lesebrett Kindle gir et utslipp på 168 kilo CO2 i løpet av brettets levetid. Hvis lesebrettet erstatter tre papirbøker i måneden over fire år er planeten spart for hele 1074 kg utslipp av klimagassen karbondioksid. Hvis en bruker et lesebrett som også er tilpasset elektroniske utgaver av magasiner og aviser kan gevinsten komme opp i hele 26098 kg, ifølge en analyse utført av Cleantech Group. For dem som leser mindre har en spart inn utslippene som produksjonen og bruken av lesebrettet Kindle medfører etter 22 e-bøker.

Utvalget av e-bøker og aviser i elektronisk utgave på engelsk er veldig bra. Utvalget på norsk er svært begrenset. De største norske forlagene har utsatt arbeidet med miljøvennlig elektronisk distribusjon av bøker etter at regjeringen foreløpig ikke vil gi momsfritak på e-bøker slik det er i dag for papirbøker. Nettbokhandelen digitalbok.no har noen få hundre norske titler tilgjengelig i PDF-format. Noen få mindre norske forlag legger også elektroniske bøker ut på nettbokhandelen Amazon.com.

Til tross for åpenbare miljøfordeler med å kvitte seg med papirboken er det likevel noen grønne skjær i sjøen for lesebrettene. E-avfall og mangelfull resirkulering av elektroniske produkter er et alvorlig miljøproblem spesielt i land i Sør. Flere av lesebrettprodusentene, inkludert Amazon, har lovet å lage egne returprogrammer for sine produkter. En rekke fabrikker som produserer forbrukselektronikk i Kina og andre deler av Asia er også kjent for å ha svært dårlige arbeidsforhold.

Amazon sin e-bokleser Kindle.
Amazon har rundt 45 prosent av markedet med sitt Kindle lesebrett. Elektronikkgiganten Sony har rundt 30 prosent.

Visste du at...

  • Rundt 1.8 millioner bøker på engelsk og andre språk kan lastes ned helt gratis til bruk på de fleste typer lesebrett, mobiltelefoner og datamaskiner. Sjekk Prosjektet Gutenberg (www.gutenberg.org) og Google bøker (www.books.google.no).
  • Det er brukt 290.000 tonn papir for å produsere 370 millioner Harry Potter-bøker. Det tilsvarer 5.8 millioner trær og det må 20 trær til for å produsere ett tonn bokpapir.
  • 125 millioner trær må til for å dekke det årlige papirforbruket til bøker og aviser i USA .
  • Hvis trenden i salget av lesebrett og e-bøker fortsetter vil besparelsen i utslipp av CO2 nå 5.3 milliarder kg i 2012.
  • En leser rundt 20 prosent saktere på en vanlig flatskjerm sammenlignet med på papir. Med de nye skjermene som brukes på de fleste lesebrettene er forskjellen er langt mindre.
  • Selv om en i dag kan lage papir med en betydelig andel resirkulert fiber, må det likevel blandes inn fersk tremasse i de fleste miljømerkede papirtypene. Gjentatt resirkulering bryter ned fiberne i tremassen.
  • Hogst av naturskog er den største enkelttrusselen mot biomangfoldet på planeten. Spesielt boreal naturskog frigjør i tillegg store mengder CO2 ved hogst. Planteskog klarer ikke å holde på det samme biomangfoldet som en naturlig skog.


Kilder: Rapport fra Cleantech group, statistikk rundt papir fra
conservatree, Amazon's boksalg for Kindle

Denne artikkelen har stått på trykk i Framtiden i våre henders  medlemsblad Folkevett. Bladet er tilsluttet Fagpressen og arbeider  etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Ansvarlig  redaktør er Arne Storrønningen.