Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etterisolering lønner seg for deg og miljøet. (Illustrasjon: Energimerking)

Energivennlig hus

Man kan gjøre mye for å forbedre boligen sin slik at man sparer energi, og ofte får man økt komfort på kjøpet. Her er noen bygningstekniske tips.
Etterisolering lønner seg for deg og miljøet. (Illustrasjon: Energimerking)
Etterisolering lønner seg for deg og miljøet. (Illustrasjon: Energimerking)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Man kan gjøre mye for å forbedre boligen sin slik at man sparer energi, og ofte får man økt komfort på kjøpet. Her er noen bygningstekniske tips.

Både gamle og nye boliger kan med fordel utbedres, men det er ekstra mye å hente i eldre boliger. Hvilke tiltak som er mest effektive varierer ut fra situasjon, og hvor i landet man befinner seg. I innlandet, der det er kaldt og ikke så mye vind, er mye isolasjon viktig. Ved kysten, der det sjelden er spesielt kaldt, men kan blåse mye, er det viktig at huset er godt tettet, og at man ikke har for mange lekasjepunkter.

isolertloft_cellulosefiber.jpg
Loft etterisolert med cellulosefiber. Man la inn luftespalter på sidene før isolasjonen ble raket ut manuelt. Foto Thomas Bjørkan.

Tetting kan ofte gi god effekt med ganske lite arbeid. Hvis det trekker mellom vindu-/dørrammer og karm kan man enkelt sette i løse gummilister som tetter når døra eller vinduet er igjen. Hvis det trekker mellom karmene og veggen må man ta av listene og utbedre tettingen som er der. Hvis man bygger nytt eller skifter bordkledning er det viktig at man er nøye med at vindsperre blir grundig montert, og at alle overganger tettes omhyggelig. Ved kysten er dette særlig viktig, det nytter lite med tykke lag med isolasjon hvis kald luft bare blåser rett gjennom.

Etterisolasjon er ofte en god investering. Første tiltaksområde er ofte loftet/taket. Her har isolasjonen stor effekt, og hvis man har et kryploft er det vanligvis greit å komme til. På kryploftet kan man legge utover isolasjonsmatter, men et godt alternativ er løs isolasjon, for eksempel cellulosefiber, som er laget av gjenvunnet papir. Slikt løsfyll kan sprøytes inn med maskin eller spres ut manuelt. Vegger og bjelkelag i gamle hus kan i enkelte tilfeller etterisoleres ved å sprøyte inn løsfyll, men ofte er det mer aktuelt å ta opp hele flatene. Det nederste bjelkelaget kan man komme til fra kjelleren/ krypkjelleren. Hvis man har et hus som ikke er nytt, og man likevel skal gjøre arbeid med en bygningsdel bør man benytte sjansen til å isolere og tette.

 

Du kan finne mer informasjon hos en av de norske isolasjonsprodusenter:

 


Hvis du har spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen kan du skrive et innlegg i vårt nettforum elller sende en epost til thomas@bjorkan.no.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!