Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Energimerking av hus

Nå skal alle boliger, hytter og yrkesbygg som selges eller leies ut ha en energiattest. Slik gjør du det.
Dette huset bruker solenergi som energikilde. (Foto: Knut-Erik Helle)
Dette huset bruker solenergi som energikilde. (Foto: Knut-Erik Helle)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nå skal alle boliger, hytter og yrkesbygg som selges eller leies ut ha en energiattest. Slik gjør du det.
www.energimerking.no kan du teste ut den nye energimerkeordningen, og se hvilken karakter boligen din får på en skala fra A-G. Som boligeier kan du selv skaffe deg en energiattest ved å legge inn informasjon om boligen din via Internett, og ordningen er gratis.

Både eneboliger, leiligheter, fritidsboliger og yrkesbygg skal energimerkes, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har fått ansvaret for utviklingen av systemet.

For å energimerke boligen din benytter du - MinID - som er din offentlige ID samt prospekt eller takstdokument. Står du fast vil Enova Svarer, på telefonnummer 800 49003, kunne hjelpe deg gjennom systemet og svare på spørsmål.

Merkingen gjelder selve boligen, og er uavhengig av hvem som bor i den. Den baserer seg ikke på noen måling av strømforbruket ditt. Den er en kartlegging av hvor mye energi som trengs til å varme opp boligen. Dette avhenger av isolering, tetting, vindustype etc. Sjansen er stor for at boligen din havner et stykke nede på skalaen. Det er bare de aller mest energieffektive bygningene som vil nå helt til topps og få energimerke A.

Energimerke og oppvarmingsmerke
Energiattesten har to merker - energimerket og oppvarmingsmerket.

Energimerket er lik energimerket vi kjenner fra bl.a. hvitevarer. En skala fra grønn til rød, fra A (beste) til G (dårligste), sier noe om den samlede vurderingen av boligen. De to øverste klassene, A og B, er forbeholdt lavenergibygninger og passivhus, og er dermed en karakter de færreste vil få. C gjelder for bygninger som stort sett er i henhold til de nyeste byggeforskriftene, det vil stort sett si nye hus, mens D, E, F og G indikerer bygninger oppført under eldre forskriftskrav enn dagens.

Oppvarmingsmerket sier noe om hvordan hus og vann er varmet opp og er ment å stimulere til økt brukt av varmepumper, solenergi, biobrensel og fjernvarme. Brukes det i hovedsak fossil energi og elektrisitet i boligen, vil merket ligge i det røde feltet, mens mindre bruk av slike energikilder vil trekke markøren over mot det grønne feltet.

Tiltaksliste
Energiattesten vil også inneholde en tiltaksliste som forteller hvilke tiltak som gjør boligen mer energieffektiv. Dette kan for eksempel være å etterisolere boligen eller å bedre ventilasjonen. Nytteverdien av tiltakslisten vil variere etter hvilket opplysningsgrunnlag den er basert på. Jo færre detaljer eier oppgir, desto mindre konkret blir forslagene på listen.

Energibruken i bygninger utgjør hele 40 prosent av Norges totale energibruk. Potensialet for energisparing i bygninger er derfor stort. Det knytter seg store forventninger til at den nye ordningen vil stimulere til mer energieffektive bygg.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!