Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Å bo mindre gjør det lettere å leve grønt. (Foto: Trond Wormstrand)
Å bo mindre gjør det lettere å leve grønt. (Foto: Trond Wormstrand)

Å bo lite

Hvis man kan greie seg med mindre boligareal er det gunstig i et miljøperspektiv. Små boliger bruker lite energi, man må være mer kritisk til hva man kjøper og på de fleste steder gjør mindre boliger at flere kan bo sentralt og unngå lang reisevei. Mange er også nødt til å bo lite for å kunne leve slik de ønsker - enten fordi de vil bo sentralt, eller fordi de har lyst til å være mindre avhengig av å tjene mye.
Hvis man kan greie seg med mindre boligareal er det gunstig i et miljøperspektiv. Små boliger bruker lite energi, man må være mer kritisk til hva man kjøper og på de fleste steder gjør mindre boliger at flere kan bo sentralt og unngå lang reisevei. Mange er også nødt til å bo lite for å kunne leve slik de ønsker - enten fordi de vil bo sentralt, eller fordi de har lyst til å være mindre avhengig av å tjene mye.

svea_hybelkjokken.jpg
Minikjøkken fra SVEA Scandinavia. Foto fra produsenten.


Generelt kan man si at vi bruker for lite ressurser på effektiv og smart innredning og for mye på å få større areal. Dette kan man si både ut fra et miljøperspektiv og ut fra et rasjonelt perspektiv. Til og med i de områdene med lavest press koster boliger over 10.000 kroner per kvadratmeter boareal, og i pressområder kan man godt komme over 40.000 kroner. Hvis man kan gjøre et tiltak som sparer én kvadratmeter, øker man boverdien dramatisk. Men alt for ofte ser man at folk skaffer litt for store boliger, for så å ikke ha råd eller overskudd til å utnytte det arealet de disponerer.

Det finnes småbarnsfamilier som bor permanent i båt. Det meste er mulig med gjennomtenkte løsninger og litt innsatsvilje.


Færre ting
Det mest effektive tiltaket for å spare plass er uten tvil å eie mindre. Man trenger egentlig ikke så mye plass - en seng, en stol, et bord, en dusj, en do...  Det finnes mange eksempler på folk som bor trangt på 250 kvadratmeter. De har så mye ting at det ikke er plass til noe, og ofte kan det kjennes trangt også. Det er ingen grense for hvor mye som kan være kjekt å ha, men på et eller annet nivå må man uansett begrense seg. Da kan man like gjerne holde litt igjen og få bedre plass og friere økonomi.

En liten bolig kan kjennes romslig hvis den ikke er for tett møblert, hvis man har rom til å bevege seg og hvis man ikke har for mye "stasj". Et annet triks er å sørge for mye lys - ikke la gardiner begrense vindusflater, sett opp rikelig med gode, kunstige lys, sats på lyse farger.


Effektiv planløsning

Man kan spare mye areal på en god og gjennomtenkt planløsning. Hvis man bygger nytt eller bygger om er det viktig at man tenker nøye gjennom hvordan arealet disponeres, og det beste er ofte å konsultere en arkitekt. Da får man gode råd fra en person med massevis av erfaring i akkurat dette, ofte kan det være greie seg med noen enkle skisser. Ved å investere litt ekstra i planlegging kan man få en mye høyere bokvalitet på arealet som kommer ut, uten at det gir noe ekstra miljøbelastning. Husk at noen frigjorte kvadrameter er mye mer verdt enn det arkitekten koster.

Hvis man har en bolig som er dårlig utnyttet kan man med fordel bygge om. Typiske eksempler er digre stuer, uutnyttede loft, kronglete ganger. De materialene man bruker f.eks. på å sette opp en lettvegg, gir lite miljøbelastning i forhold til å varme opp ekstra areal eller bygge på.

Åpen løsning mellom kjøkken og stue kan spare en del areal og gjøre at boligen kjennes større.


Effektiv innredning
Hvis man skal greie seg med lite areal er effektive innredninger uvurderlige. Det er mange triks man kan bruke for å spare plass. 

Ved å utnytte høyden i rommene kan man få inn mye, og ofte er det mer praktisk med tanke på renhold. Skap kan gå helt opp i taket, og det er ingenting i veien for å henge opp skap og hyller ovenfor vinduer og møbler. Køyeseng er en fin oppfinnelse. I de fleste kjøkken utnyttes plassen godt, men hvis man har et gammelt, litt tilfeldig sammensatt kjøkken kan man ofte få ganske mye igjen ved en modernisering. Eneste er at man kanskje mister litt av sjarmen... Flikking og tilpassing av gamle ting er også miljøvennlig.

Det er viktig at innredning er godt tilpasset til rommet (også av estetiske årsaker). For de aller fleste er arealet for dyrebart til at man kan trøkke inn noen tilfeldige skapskrog. Man får kjøpt modulbaserte skap som kan tilpasses til rommet, eller man kan få plassbygd skap og hyller. Plassbygde løsninger blir ofte pene og effektive med god kvalitet, og det er et godt miljøvalg, i alle fall hvis de følger huset eller leiligheten videre.

Når det gjelder løse møbler er det stor forskjell på hvor mye plass de tar - en stol kan være diger, uten at den trenger å være bedre eller mer komfortabel av den grunn. Når man kjøper møbler bør man tenke på hvor stort møbelet trenger å være for å fylle den funksjonen det skal ha. Slanke og "lette" møbler er dessuten i tråd med det de fleste forbinder med en moderne og pen stil.

Det er stor gevinst hvis man kan spare et innredningselement, både fordi man sparer plass og fordi det visuelt gir et enklere bilde, noe som igjen gjør at rommet kjennes større. Fleksible møbler som fyller flere funksjoner sparer mye plass. Hvis man bor svært lite kan en sovesofa være løsningen. En stol som kan slås ut til en seng kan gjøre stua om til gjesterom. For en familie kan kanskje ett stort, stødig bord erstatte både kjøkkenbord, spisestuebord og hobbybord. Moderne PCer kan ta seg av mye, og være både tv, video, avis og stereoanlegg. Hvis man synes PC-skjermen blir for liten, kan man koble på en videoprojektor som henger i taket. Lerretet henges også opp, og tar ingen plass når det ikke er i bruk. Når lerretet er i bruk gjør det ingenting hvis det kommer framfor en dør eller annen innredning. Hvis man hører mye på musikk og er nøye med lyden, kan man bruke et eksternt lydkort som kobles til en forsterkeren og få utmerket lydkvalitet.

I alle interiører oppstår det "luker", som ikke er utnyttet i utgangspunktet. Slike må man være på utkikk etter. Det kan være under senga eller sofaen, oppå skap, i en gang, mellom innredning... Man kan kjøpe eller lage skuffer som passer under senga, skuffer som går inn i sokkelen i kjøkkenskap, hyller som henges i taket, høye slanke CD-stativer... Bare kreativiteten setter grenser.

 

uthusdrage.jpg
Fra Drage, Stadlandet. Et enkelt uthus kan redusere behovet for inneareal. Foto: Thomas Bjørkan.

 

Andre arealer 
En del av det arealbehovet man har kan dekkes veldig enkelt, uten at man trenger fullverdig oppvarmet boareal. Boder, garasjer og ulike skjul kan redusere behovet for inneareal og dermed redusere energiforbruket. Slike arealer kan brukes til lagring og enkelte hobbyaktiviteter. Mange aktiviteter kan også gjøres ute. Et enkelt utegulv med et tak over kan være et deilig sted for lek, lesing, tørking og mange andre aktiviteter. Hvis man kler godt på seg kan det brukes nesten hele året. Og når det er skikkelig surt og kaldt ute er det bare trivelig å klemme seg sammen i ei lita stue.

 

Interessante lenker