Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi kan hjelpe din kommune å redusere matsvinnet gjennom blant annet workshops, innbyggerkonkurranser, og pedagogiske opplegg for skoler, barnehager og SFO. Vil din kommune bli med?

Fra matsvinn til MatVinn

Vi kan hjelpe din kommune å redusere matsvinnet gjennom blant annet workshops, innbyggerkonkurranser, og pedagogiske opplegg for skoler, barnehager og SFO. Vil din kommune bli med?

 
Store mengder matavfall

For klimaet og rettferdig fordeling
I Norge kaster vi totalt mer enn 390.000 tonn mat hvert år, til en prislapp på over 22 milliarder kroner. Matsvinnet i norske hjem alene tilsvarer årlige utslipp fra rundt 260.000 biler og kunne mettet en halv million flere mennesker.

Mengden mat en familie på fire kaster hvert år

Spar egen tid, miljøet og lommeboka
Hver av oss kaster i snitt 42,6 kg spiselig mat i året, til en verdi av rundt 2500 kr. Å kaste mindre mat vil dermed kunne ha stor effekt på vår egen tid og lommebok, og bidra til miljø og ressursfordeling i verden. Vinn vinn med mindre matsvinn!

Restmatkurs

Aktiviteter på folks hverdagsarenaer
Framtiden i våre hender har i samarbeid med over 10 kommuner reddet tonnevis av mat fra søpla gjennom blant annet undervisning i skolen, restekjærlighetskurs, stands, workshops og oppfølging av barnehager, sykehjem og MatVinn-familier.

Matvinn-samarbeid

Skreddersydd prosjekt til hver kommune
Hvert MatVinn-samarbeid tar utgangspunkt i kommunens mål og ønsker. Framtiden i våre hender er ansvarlig for gjennomføring av aktivitetene, mens kommunen står for finansiering og kontakt med relevante aktører lokalt.

 

For Asker kommune har dette vært et spennende innovasjonsprosjekt i samarbeid med Framtiden i våre hender.
Elin Schønberg Røe, Rådgiver i Asker kommune




Kontakt Elisabeth Riise Jenssen elisabeth@framtiden.no for mer informasjon om Matvinn og hva vi kan gjøre for din kommune.

Les videre
 

Mestringsfølelse og respekt for maten

Vår erfaring er at positiv kommunikasjon og at folk utforsker nye vaner øker mestringsfølelse, kunnskap og engasjement for å ta vare på maten vår. Dette er kjernen av MatVinn.

Matlaging

Spennet av MatVinn-aktiviteter har gitt resultater som bidrar til kommunenes mål på en rekke områder og for konkrete matsvinnmål stadig flere setter seg. I tillegg har det bidratt til en positiv matsvinn-bevegelse hvor kommuner legger til rette for at folk kaster mindre.

MatVinn i skolen

Framtiden i våre hender ønsker særlig å engasjere barn og unge til mindre matsvinn.

MatVinn innebærer derfor undervisning av elever eller workshop for lærere i Mat og helse og andre relevante fag. Undervisningen gir en innføring i matsvinn-tematikken, omfatter både teori og praktisk matlagning og kobles til kompetansemål i flere fag.

Den pedagogiske verktøykassa i MatVinn inneholder også workshops for ulike grupper internt og eksternt i kommunen, foredrag, stands og opplegg for barnehage- og SFO-ansatte.

 

Tilbakemeldinger fra lærere
som har deltatt på MatVinn-workshop

 

Veldig nyttig med så mye fakta som ble vist på en god måte, nyttige tips om undervisningsopplegg og nettsider

Alt var nyttig! Nyttig info og nyttige mat-øvelser. Mye kan nesten direkte brukes i undervisning

Bra med oppdaterte, illustrerte tall som er lett å bruke i undervisning og lett å forstå for elevene.

Å faktisk se svart på hvitt hvor mye mat som går tapt er viktig. Det setter ting i perspektiv. Også verdifult med utveksling av ideer på tvers av skoler og med kursholder.

Motiverende opplegg til undervisning. Passer veldig godt til vårt prosjekt i 10. klasse om bærekraftig utvikling.

 
 

1700 elever har blitt matreddere [1:01 min]

Kjemper mot matsvinn [1:45 min]

 

MatVinn på sykehjem

Sykehjem er en viktig målgruppe for MatVinn.

Sykehjemsarbeidet innebærer en oppstarts- og avsluttende måling for å måle effekt, samt stor involvering av ansatte i å prioritere tiltak, skape engasjement og etablere rutiner som kan vare også utover prosjektperioden.

Å jobbe med matsvinn mot en slik sårbar gruppe fordrer en ekstra bevisst tilnærming, men har samtidig stort potensiale for å kutte mye av kommunens matsvinn og bidra positivt også på andre områder, som ernæring, økonomi og tidsbruk.

I en av MatVinn-kommunene kuttet for eksempel sykehjemmene svinnet med 22 % på noen få måneder.



Vi er veldig fornøyd med samarbeidet i MatVinn! FIVH har vært kunnskapsrike, inspirerende, bevisstgjørende og engasjerte hele veien. Kontaktpersonen vår har vært genuint opptatt av nettopp «vårt» prosjekt og vært tilgjengelig som viktig støttespiller både til de ansatte på institusjonene og meg i kommuneapparatet. Det har vært veldig trygt å ha dere på «laget».
Elin Bratthagen, Sykepleier og prosjektleder i Bærum kommune

 
Matvinn-familier skal inspirere

MatVinn-familier

Inspirasjonsfamilier for mindre matsvinn i kommunen.

I MatVinn utfordrer vi også i samarbeid med kommunen helt vanlige familier til å utforske hvor mye av maten deres som havner i søpla - og hvorfor, for så å prøve tiltak for å kaste så lite som mulig i en måned, med veiledning fra FIVH og motivasjon fra hverandre.

Det er også mulig å bruke det digitale verktøyet Ducky, hvor deltagerne da i tillegg konkurrerer om å prøve flest mulig matsvinn-tiltak og kaste minst mulig.

Til nå har rundt 150 familier deltatt og i snitt redusert svinnet sitt med ca 70 % i løpet av en måned. En familie i Oslo reduserte svinnet med hele 99 %, i Kristiansand kuttet flere familier med over 90 % og i Asker vil en av familiene spare 12.000 kr i året ved å fortsette den gode trenden fra MatVinn-prosjektet. Resultater og historier fra MatVinn-familiene kan inspirere flere som kjenner seg igjen til å se at det nytter og gjøre lignende grep selv.

 

Tilbakemeldinger fra Matvinn-familier

 

Takk for fantastisk inspirasjon og en vekker med hensyn til eget matsvinn. Jeg trodde ikke vi hadde så stort forbedringspotensial (...) Jeg tror vi vil merke varig endring.

Var kjempegøy å være med, vi har skjerpet oss på kastingen av mat og skal fortsette med det!

 

Ta kontakt om din kommune vil være med

For mer informasjon, kontakt prosjektleder Elisabeth Riise Jenssen elisabeth@framtiden.no