Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kullindustrien opplever at selskaper selger seg ut

Selskaper trekker seg fra kull

Det kommer nå stadig flere meldinger om selskaper som trekker seg fra kullindustrien. Noen oppgir rene miljøargumenter, andre er opptatt av finansiell risiko.
Kullindustrien opplever at selskaper selger seg ut. (Foto: Sigurd Jorde)
Kullindustrien opplever at selskaper selger seg ut. (Foto: Sigurd Jorde)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det kommer nå stadig flere meldinger om selskaper som trekker seg fra kullindustrien. Noen oppgir rene miljøargumenter, andre er opptatt av finansiell risiko.
KLP varslet 1.desember at de selger seg ut av en rekke kullselskaper. Resultatet kom etter påtrykk fra Eid-ordfører Alfred Bjørlo (Venstre) som samarbeidet med oss i Framtiden i våre hender.

Den tyske energigiganten E.ON trekker seg nå fra fossile selskaper og satser primært på fornybar energi fremover. Tyske myndigheter sier samtidig at de vil kutte finansiering av kulldrevne kraftfverk. De kommer samtidig med en tiltakspakke som vil føre til at kullkraftverk stenger virksomheten.

De to selskapene, Itochu og Sumitomo selger seg ut av australske kullgruver. Det samme gjør selskapet BHP og franske Societe Generale. Det går også mot utsalg fra selskapet Anglo-American som selger seg ut av kullgruver i Australia og Sør-Afrika. Det gjelder også selskapet Consol Energy. 

Til våren skal Stortinget vurdere ekspertutvalget som nylig anbefalte at Oljefondet ikke skal trekke seg ut av kullselskaper. Følger Stortinget denne anbefalingen, kan de altså falle langt bakpå i internasjonal sammenheng.

Debatten om fossil industri ikke er en særnorsk debatt. Allerede pågår det en internasjonal kampanje, hvor Framtiden i våre hender utgjør den norske forgreiningen. Kampanjen «Fossilfrie penger» har som mål å flytte fra fossile investeringer til fornybare. Så langt kan vi notere at  180 investorer verden over har forpliktet seg til å flytte på verdier tilsvarende 350 milliarder kroner.

The Rockefeller Brothers Fund på 860 millioner USD har fra før av besluttet å ikke investere i kull og tjæresand, men nå skal alle fossile investeringer trekkes. Investoren Warren Buffet har de siste par årene har investert i en rekke vind- og solparker, og er nå  den største eieren av solkraftverk i Nord-Amerika.  Buffetts begrunnelse er enkel: «Hvor ellers finner du prosjekter med så lav teknisk og operasjonell risiko, og der inntektene er sikret gjennom 20 års kraftsalgskontrakter?».

Samtidig sier det internasjonale energibyrået (IAE) at det må investeres over 6300 milliarder kroner årlig i lavutslippsenergi for at den globale oppvarmingen ikke skal overskride grensen vi har satt på maksimalt to grader.