Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.
Er tynt og ikke for solid glass på smartmobilen din der for å holde salgstallene oppe? (Foto: Faris Algosaibi / Flickr / CC BY 2.0)
Er tynt og ikke for solid glass på smartmobilen din der for å holde salgstallene oppe?. (Foto: Faris Algosaibi / Flickr / CC BY 2.0)

Slik øker du levetiden til mobilen din

Produsentene bruker alle tenkelige skitne knep for å få deg til å bytte mobiltelefon så ofte som mulig. Det taper både vi forbrukere og miljøet stort på. Vi viser deg hvordan du kan ta opp kampen.

Produsentene bruker alle tenkelige skitne knep for å få deg til å bytte mobiltelefon så ofte som mulig. Det taper både vi forbrukere og miljøet stort på. Vi viser deg hvordan du kan ta opp kampen.

Kan det virkelig være slik at produsenten av den rådyre mobilen din planlegger hvor kort levetiden kan være? Svaret er dessverre et klart ja. Det er dårlig nytt for både miljøet og bankkontoen din. Vår kjære smarttelefon har et klimafotavtrykk på rundt 100 kg CO2(1), utvinningen av råstoffer innebærer uopprettelige inngrep i naturen og den er spekket av miljøgiftige stoffer. Vi viser deg noen av knepene produsentene bruker for å gi mobilen kortere levetid og hva du kan gjøre med det.

1. Produsentene støtter din nye mobil med kritiske programvareoppdateringer i en begrenset tidsperiode, i enkelte tilfeller bare i 20 måneder etter lanseringsdato.

Selv om reklamasjonsretten på mobiler ifølge norsk lov er på fem år, slutter produsentene å oppdatere operativsystemet (Android, AppleiOS, Windows Mobile) etter betydelig kortere tid, selv om telefonen i seg selv fint kunne taklet nye versjoner. Over tid vil enkelte nye apper og tilleggutstyr, som for eksempel treningsarmbånd og smartklokker, kreve siste versjon av operativsystemet. Alvorlige sikkerhetshull i programvaren som styrer telefonen blir ikke tettet og utsetter brukeren for risiko. I skjemaet under er samlet støtteperiode for noen utvalgte mobiltelefoner.(2)

ProdusentModellLansertStøtteperiode
Samsung Note II 09/2012 19 mnd.
Samsung S III 05/2012 24 mnd
LG Optimus G 11/2012 22 mnd.
Google/LG Nexus 11/2011 20 mnd.
Apple IPhone 3gs 07/2008 39 mnd.
Apple Iphone 4 06/2010 51 mnd.
Nokia Lumia 920 09/2012 72 mnd.+

Dette kan du gjøre:

  • Sats på produsenten med lengst støtteperiode for mobilen. En rekke Lumia-modeller fra Nokia/Microsoft vil få støtte for det kommende operativsystemet «Windows 10 mobile», noe som gjør at de knuser både mobiler med Android og Apple sitt iOS på offisiell støtte- og oppgraderingstid.
  • Kjøp brukt tilbehør - som for eksempel smartklokker - som støtter versjonen av operativsystemet du har.
  • Hvis du har operativsystemet Android kan det være laget et oppdatert operativsystem som ikke er laget av produsenten av telefonen. LineageOS er et av de meste kjente basert på åpen kildekode. For mange vil det øke levetiden på mobilen og gi deg funksjonalitet du ellers ikke ville fått uten å kjøpe en ny mobil.

2. Mobilprodusenten gjør konkrete designvalg som bidrar til å forkorte levetiden.

Det mest åpenbare valget produsentene tar for å avkorte levetiden på mobilen din er tykkelsen på glasset som dekker skjermen. En undersøkelse gjort i USA viste at hver fjerde iPhone ble brukt med delvis knust eller sprukket skjerm.

Elektronikkgiganten LG har tatt «knusbarhet» et stykke videre, og laget toppmodeller med også bakside i glass. Samsung lager modeller med de utsatte sidekantene på mobilen i glass. Fokuset på tynnere og lettere mobiler med tynnest mulig sideskjermkant og ikke minst større skjermer opp mot 6" har åpenbart påvirket byggekvaliteten og gjort skjermen på mobilen mer utsatt.

Produsentene har vist mistenkelig liten interesse for å bruke tykkere glass, eller finne sterkere og bedre alternativer til glass med misvisende navn som «Gorilla Glass»- og «Dragon Glass». «Gorilla Glass 2» ble for eksempel både lettere og tynnere enn forgjengeren. Samtidig blir det gjort designvalg som gjør det stadig vanskeligere å bytte ut og reparere utsatte enkeltdeler som skjerm og batteri, blant annet ved sammenliming med andre komponenter. Knuser du bare glasset på modeller i HTC one-serien og mobiler fra en rekke andre produsenter, så må ikke bare glasset byttes, men også selve LCD-skjermen.

Dette kan du gjøre:

  • Velg en telefon (nettbrett) med høy reparasjonsranking hos Ifixit. Flere modeller og produsenter skiller seg markant ut.
  • Velg mobil med enkelt utskiftbart batteri og skjerm, for eksempel Fairphone 2 som er laget for å være enkelt reparerbar. Eller finn en eldre telefonmodell der batteriet er enkelt utskiftbart av brukeren selv.
  • Kompenser for tynt glass i skjermen med en god skjermbeskyttelse og et gummiert omslag som for eksempel Otterbox.

 

Les også:
Grønne og etiske mobilvalg
Hvorfor vil ingen kjøpe råbillig mobil

 

 

Kilder:

Om planlagt foreldelse: