Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Den grønneste elektronikken

Usiker på hvilken mobil eller datamaskin du skal velge? Greenpeace har gjort miljøvalget enklere. Finske Nokia er grønnest og blant miljøverstingene finner vi populære Apple.
Usiker på hvilken mobil eller datamaskin du skal velge? Greenpeace har gjort miljøvalget enklere. Finske Nokia er grønnest og blant miljøverstingene finner vi populære Apple.

Forbrukerelektronikk som datamaskiner, flatskjermer og mobiler kan inneholde en mengde forskjellige miljøgifter. Søppelberget med farlig elektronikk øker og mye avfall havner fremdeles i fattige land i sør. Forbrukerelektronikk inneholder giftige tungmetaller som bly, kvikksølv, kadium og beryllium. I tillegg brukes farlige kjemikalier som bromerte flammehemmere og forurensende PVC-plastikk. Arbeiderne som behandler elektronikk-avfallet utsettes for en betydelig helserisiko og mange av stoffene fører til alvorlig forurensning i naturen. Greenpeace har nylig oppdatert rangering over hvilke produsenter som er flinkest i miljøklassen. Produsentene er vurdert etter hva du gjør for å fase ut de verste miljøgiftene og hvor gode ordninger de har for resirkulering av produktene. Nokia viser vei når det kommer til utfasing av miljøgifter, resirkulering og gjenbruk. I dag inneholder Nokias mobiltelefoner verken bromerte flammehemmere eller PVC. Apple står parkert mens konkurrentene raser forbi i miljøvennlighet. Selskapet har lovet å fase ut PVC og bromerte flammehemmere i slutten av 2008. Apple har også gitt seg selv frister for å bli kvitt arsenikk i flatskjermene sine og kvikksølv. Imidlertid har Apple ingen grønne produkter å vise til i motsetningen til andre produsenter.

Elektroniske miljøtips

  • Vurder hvor mange elektroniske dingser du har bruk for.
  • Før du kaster vurder om noen kan ha bruk for det.
  • Krev reparasjon. Mange elektriske og elektroniske produkter har reklamasjonstid på fem år.
  • Vurder om datamaskinen kan oppgraderes i stedet for å kjøpe ny.
  • Kjøp kvalitet og følg produsentenes råd for rett bruk, så varer dingsene lenger.
  • Undersøk hvilke produsenter som er best på miljø.

Visste du at...

... Den gjennomsnittlige levealderen til datamaskiner har falt fra seks år i 1997 til to år i 2005.

... 674 millioner mobiltelefoner ble solgt på planeten i 2004 – en økning på 30 prosent fra 2003.

Denne artikkelen har stått på trykk i Framtiden i våre henders  medlemsblad Folkevett. Bladet er tilsluttet Fagpressen og arbeider  etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Ansvarlig  redaktør er Arne Storrønningen.

(Miljøtipsene i Folkevett er laget i sammarbeid med organisasjonen Grønn hverdag)