Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vinaigrette - fransk dressing med norsk aksent

I alle år var jeg fundamentalistisk trofast til den franske originalen, helt til jeg en dag sprakk og innrømmet det for meg selv: Jeg liker den bedre med søt avrunding. Vi får stå frem, vi amerikansierte nord-europere, og vedstå oss vår legning: Vi tenner på det søte.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I alle år var jeg fundamentalistisk trofast til den franske originalen, helt til jeg en dag sprakk og innrømmet det for meg selv: Jeg liker den bedre med søt avrunding. Vi får stå frem, vi amerikansierte nord-europere, og vedstå oss vår legning: Vi tenner på det søte.

salat-vinaigretteSalat med hjemmelaget vinaigrette smaker nydelig.

Med denne dressingen blir alle salater gode. Den kan brukes igjen og igjen, slik de gjør hver dag i Frankrike. Du blir ikke lei av den. Vinaigrette uttales “vinegrett”.

Det er lettvint å ha stående egenprodusert ferdigmat i kjøleskapet. Her er det ingen konserveringsmidler som svir av tungen med sin fæle ettersmak. At ferdig-dressinger i det hele tatt blir solgt, er mer enn jeg helt skjønner. Jeg skjønner godt at det blir produsert. Men at det blir solgt? Merker ikke den spisende en sterk sviende ettersmak av kjemi?

Råvarene må ha kvalitet

Lag din egen dressing med økologiske råvarer! Sennepen – det må være sterk, usøtet sennep, type Moutarde de Dijon. Den finnes på norsk i økologisk utgave – Helios Fransk Sennep – lysegul. Denne er svært god! Den beste på markedet, etter min mening.  Den har en klar frisk sennepsaroma, som passer perfekt i vinaigrette. Sennepen må oppbevares kaldt, hvis ikke går den fra gul til brunlig, da er den ikke god lenger.

Dernest må det syrlige element ha smak: God, nypresset økologisk sitron er min favoritt, det er mildere enn eddik. Så kommer det siste, viktige: en god olje uten for mye smak. Kaldpresset solsikkeolje blir ikke godt i denne dressingen,  merkelig nok. Mens økologisk tistelolje er perfekt. Den er mild, rund aromatisk med nøttesmak som ikke fremtrer. Selvsagt kan du jukse og bruke den vanlige, smakløse nesten-gratis maisoljen på plastflaske. Men – smaken og næringsinnholdet kan ikke sammenlignes!

I matlagningen sverger jeg til Helios Atlanterhavs-salt. Det er mindre salt enn jozo. Med andre ord er det mer mineraler og andre nyttige stoffer, ikke bare NaCl.

 Mengdebregning og bruk

Beregn ca 1 ss vinaigrette pro pers. Den er såpass kraftig at du må blande den inn i salaten. Ta et tynt strøk på først. Smak. Litt kjedelig? Ta på gradvis mer, til du er fornøyd. Men ikke for mye! Da drukner den.

Ta dressingen på før rett før salaten skal spises. Hvis grønn salat og ruccola blir stående en stund med vinaigrette, kollapser salaten og blir til grønn grøt.

Oppbevarer vinaigretten i kjøleskap i en glasskrukke, rist sammen før bruk.

Denne oppskriften bør du følge nøyaktig, for den er justert i detalj, og det er viktig å få akkurat balanse mellom det skarpe, det sure, det salte og søte, og det fyldige fete. Finn frem et halvlitersmål, og bruk det for å få riktig mengde:

Oppskrift til 3 dl Vinaigrette

½ dl nypresset sitronsaft = 5 ss. Det er saften fra en økologisk sitron.

Ha sitronsaften først oppi dl-målet. Etterpå har du sennepen oppi dette, da stiger væsken til 1 dl, da vet du at du har riktig mål:Det er viktig at det ikke er for mye sennep.

Halv dl = 50 g sennep Helios Fransk sennep evt. Moutarde de Dijon.

10 g havsalt = 1 ss med svak haug.

20 g lyst brunt sukker = 2 ss med haug, eller 1 ss honning.

Rør sammen alt dette sammen så sukkeret løser seg før du har i olje.

2 dl kaldpresset tistelolje / nøytral olje

Rist sammen til en dressing. Den vil skille seg når den står, da rister du den sammen igjen før bruken.

Les flere oppskrifter fra Bente her!

Se også:
Salat med parmesan og fennikel
Saftig solsalat