
Tomatpai
Pai smaker alltid, og er populær gjestemat, lunsjmat eller en lett middagsrett.Her er en versjon med tomater i.


Pai smaker alltid, og er populær gjestemat, lunsjmat eller en lett middagsrett.Her er en versjon med tomater i.
Denne enkle tomatpaien blir aller best om du tar deg tid til å forsteke tomatene på lav temperatur et par timer. Da fordampes noe av fuktigheten i tomaten og de gode smakene blir ytterligere forsterket. Men paien blir også god om du ikke forsteker tomatene, så lenge du lar tomatene renne godt av før du legger de i paiskallet. Til en pai trenger du:
Paideig:
150 gram fint speltmel
½ ts salt
75 gram smør
ca 3 ss kaldt vann
Paifyll:
2-3 ss Dijonsennep
200 gram cheddar, i terninger (eller annen smakssterk ost)
12-14 tomater, delt i 3-4 skiver
litt maldonsalt
olivenolje
frisk timian, finhakket
Har du god tid kan du legge tomatskivene på et bakepapirkledt stekebrett og la det steke ved ca 75 grader varmluft i et par timer, gjerne med døra på gløtt innimellom slik at noe av fuktigheten slipper ut. Paien kan lages av tomater som ikke er stekt på forhånd også, men det er da viktig at du benytter tomater av god kvalitet og at du lar de renne godt av før du har de i paibunnen.
Bland sammen mel, smør og salt til paideigen. Bruk kjøkkenmaskin hvis du har, eller bruk fingrene slik jeg gjorde. Når alt er smuldret opp tilsetter du vannet, til du får en fast og jevn deigklump. Pakk deigklumpen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Kjevle ut deigen og ha den i en smurt paiform. Stekes ved 200 grader i ca 12-15 minutter, til paibunnen såvidt tar farge. Ta ut den halvstekte paibunnen og øk temperaturen til 225 grader.
Smør sennepen på paibunnen og fordel osten over. Ha deretter på tomatene, enten forstekte eller ustekte, godt avrente tomater. Ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt og finhakket frisk timian. Stek tomatpaien ved 225 grader i ca 20 minutter hvis du har forstekt tomatene, mens ustekte tomater vil trenge noe lengre tid (ca 10 minutter til). Tomatene kan godt være litt svart i kantene.
Serveres med rikelig med salat og godt brød, for eksempel foccacia.
Vintips: Vespa Barbera d’Asti
Enjoy!
Denne oppskriften er levert av Trines matblogg.
Se også:
Gresk pai
Pai med halloumiost

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!