Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sydfransk ratatouille

Det saftige, smakfulle, sydfranske kjøkken. Her er bare de myke grønnsakene, ingen saklige røtter får blande seg inn her.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det saftige, smakfulle, sydfranske kjøkken. Her er bare de myke grønnsakene, ingen saklige røtter får blande seg inn her.

RatatouilleRatatouille smaker godt og har mange fine farger.
Ratatouille uttales ratta-tojj med o-lyd og trykk på siste stavelse. Ratta-tojj. Det blir veldig saftig av den grunn, og med en forbløffende rik smak. Forbløffende, for det er jo ikke noe krydder i. Men auberginen gir mye, sammen med de andre aromatiske grønnsakene, hvitløken, tomatene, olivenoljen.

En meny kan for eksempel være: Den røde ratatouille, hvitaktig naturris, grønn grønn salat (det holder ikke med bare issalat. Det må være noe kraftig grønt som gir ordentlig fargekontrast). Vinaigrette - den klassisk franske dressingen som jeg tidligere har gitt dere oppskrift på. Sorte oliven passer inn både i smak og farge. Fetaost supplerer smakene og gjør det mer mektig, og de har en klar hvit farge. Du får da en skala av rødt, sort, hvitt, grønt.

Grønnsakene skal skjæres i store biter - rundt 3 x 3 cm. Mål opp for deg selv så ser du hvor uvant stort det er. Hvis du ikke orker å lage så store biter, kan du gå ned til 2 x 2 cm, men det er minste. 
Dette blir ca 2 liter. Dette er noe man spiser mye av: 3-500 g pro pers, så dette skal være nok til 4-6 personer. Den er like god neste dag.

1 stor aubergine - ca 250 g skjæres i kuber og stekes i 1.5 dl olivenolje på frisk varme til brun. Ca 8. min. Da svetter noe av oljen ut igjen. Legg aubergin over i jerngryte.

Så tar du 2 løk i biter og 3 -6 fedd hakket hvitløk  som skal blankes i den oljen som blir til overs når du har stekt auberginen.

Stå klar med 1 boks hermetisk tomat. Hell det oppi for å stoppe stekingen akkurat når hvitløken truer med å bli brun! Det må den ikke.
2 røde paprika eller: 1 rød og 1 grønn i biter direkte i gryten, med tomatsaus og aubergin.
1 squash i skiver - ca 2 cm tykke, skåret i halvmåner eller kvarter.
1 ss salt.
Champignon hører egentlig ikke til her, men svært godt i denne sammensetning, naturligvis. Ingen kan hindre deg. Skjær dem i kvarter, så det blir store biter.

Rør sammen og la retten koke på svakeste varme med lokk ca 40 min. Da har all aroma kommet ut. Har du en jerngryte med lokk, kan den settes i ovnen på 200 grader, da blir den enda mer skånsomt kokt. Du må ikke røre i gryten! Aubergin og squash blir til mos. Det er derfor den saltes på forhånd. Du bare setter den rett på bordet. Det er en egen magisk glede å ta den ut av ovnen, den sorte jerngryten, av med lokket: og damp og deilig lukt velter ut. Ah!

Se også:
Løk fylt med ratatouille
Byggotto med sorte bønner


Vil du ha flere oppskrifter? De finner du her!