Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mettende suppe med rotgrønnsaker og linser (Foto: Håkon Lindahl)

Supersuppe

Verdens beste grønnsakssuppe er fin å lage masse av om gangen og fryse ned porsjonsvis.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Verdens beste grønnsakssuppe er fin å lage masse av om gangen og fryse ned porsjonsvis.

Jeg elsker varm lunsj. Men det tar tid å lage det hver dag, og med tre barn er tid en knapp faktor. Men jeg har funnet svaret: Suppe. Det er lett å lage mye av gangen, og lett å fryse ned i passende lunsjporsjoner.

For å slippe å bruke tid på å kutte masse grønnsaker, pleier jeg å kjøpe en gigantpose med lapskausblanding på butikken. Den består av poteter, gulrot, sellerirot og purre kuttet i små terninger.

Favorittsuppen for tiden er en indiskinspirert grønnsakssuppe med masse linser, bulgur og rotgrønnsaker. Den er mettende, smakfull og godt egnet til å gjøre matpakkespisende kollegaer grønne av misunnelse. Her er oppskriften.

Dette trenger du (til ca 10 porsjoner)

  • 2,5 kilo lapskausblanding, eller tilsvarende mengde sellerirot, gulrot, purre og/eller andre grønnsaker du liker
  • 6 store sjampinjonger
  • 2 løk
  • 2 hele chili, gjerne jalapeño (kan sløyfes hvis du ikke vil ha suppen så sterk)
  • Ingefær, ca 3-4 cm, skrelt
  • Ca 5-6 fedd hvitløk
  • 1 pakke tørre, grønne linser, 400 gram
  • 2 dl bulgur
  • 2-3 ss Garam Masala (krydderblanding, selges i innvandrerbutikker)
  • Ca 1 ss paprikakrydder
  • Grønnsaksbuljong, en terning per liter
  • 1,5 dl soyasaus
  • 1 dl sitronsaft
  • 2-3 ss sukker
  • 1 boks kokosmelk, 400 gram
  • Rapsolje til steking
  • Vann

Slik går du fram

Skjær sopp og løk i små terninger, og fres det i bunnen av en stor kjele til det begynner å få farge. Tilsett lapskausblandingen, og hell over vann til det dekker grønnsakene og litt til. Skyll linsene og hell dem oppi sammen med bulgur.

Finhakk hvitløk, chili og ingefær med en stavmikser, eller aller best: Riv det på et rivjern. Jeg pleier å fryse ned chilien først, da går det lettere å rive. Dessuten gjør det at jeg kaster mindre chili. Pakkene er gjerne litt for store til at jeg rekker å bruke opp alt før den blir dårlig. 

Tilsett ingefær, hvitølk og chili sammen med grønnsaksbuljong (en terning per liter vann), soyasaus, Garam Masala, sitronsaft og sukker.

Tilsett kokosmelken, rør godt, kok opp og la suppen småkoke i ca 30 minutter. Smak til med mer soyasaus eller salt, Garam Masala, sitronsaft og evt sukker. Balansen mellom syre og sødme er viktig for å få et godt resultat, så her må du smake deg fram.

Serveres med brød, med et dryss friske urter eller bare som den er. Eller gjør det jeg gjør: La suppen kjøle seg ned og frys den ned i porsjonspakninger. Da har du varm lunsj til et par uker framover, og det er vel ikke så dumt?

Her finner du flere kjøttfrie oppskrifter

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -