Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Squashburger

Veggisburgere! Det var drømmen da vi lot kjøttdeig og pølsevarer og kyllingbryst og hele sulamitten seile sin egen sjø. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

Yngve Ekern og Hege Ulsteins squashburger.
Yngve Ekern og Hege Ulsteins squashburger.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Veggisburgere! Det var drømmen da vi lot kjøttdeig og pølsevarer og kyllingbryst og hele sulamitten seile sin egen sjø. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.


Vi ville ha saftige, gode (bare barna torde si «nesten som ekte»!) burgere. Virkeligheten falt fra hverandre i stekepannen og ble mer tacofyll enn burgere. De første forsøkene ble svidd utenpå og nokså gørrete inni. Smaken ble av de håpefulle beskrevet som «med et tydelig innslag av våt ullsokk». Vi møtte veggis-veggen. Vi konsulterte bøker, spurte kvasi veggiser i nabolaget, ingenting hjalp.

Fete burgere vi kunne smekke sammen på flekken, og legge i fryseren for bare å vippe opp i farten, virket klin umulig å lage. Men vi har lært! Vi kom til et punkt der Yngve sa at nok er nok. Han dro til Stavanger for å besøke (den nå nedlagte) veganrestauranten Resept. Der var det tips å få. Siden har vi tatt steg for steg i riktig retning, og nå har vi en budtavle med oss ned fra det forbannede Prøve og feile-fjellet.

  1. Burgere flest bør forhåndsstekes i stekeovn før de sprøstekes i stekepanne. Bare da blir de gjennomstekt uten å bli svidd.
  2. Ingrediensene må støpes sammen med et bindemiddel. Potetmel og maismel er bra. Men enda bedre er kikertmel. Kikertmel må imidlertid varmes noen minutter for at det skal smake godt, men blir perfekt etter ovnssteking og  pannesteking. Eller bruk linfrø, en del linfrø most sammen med to deler vann, i morter eller med stavmikser. Aller best er det å bruke både kikertmel og linfrø, da får vi et bindemiddel vi kan henge opp tapet med!
  3. Ikke arbeid for mye med å blande deigen, da presses for mye fuktighet ut av ingrediensene, slik at burgeren lettere faller fra hverandre under steking. For mye salt bidrar til det samme, ved at det trekker ut væske. Bruk hendene til å blande med.
  4. Brødsmuler er bra til å drøye burgerdeigen med. De er også et godt bindemiddel. Det er til og med tillatt å ha i litt ris.
  5. En grunnblanding som løk, hvitløk, frø og nøtter bør stekes for seg, før man blander inn alt fra hakket sopp til revne rødbeter og dampet gulrot.
  6. Ikke kjør ingrediensene sammen til en fin mos, da blir burgeren strukturløs og kjedelig. Finkutting er bra.
  7. Vanlig rivjern av grov type er bra. Men du bør unne deg en såkalt mandolin, et skjærebrett der man skyver råvarene over en kniv.
  8. Det er lov å ta utgangspunkt i en dæsj saus på glass, for eksempel en dipp eller for den saks skyld tacosaus. Bland inn bindemiddel og krydder, urter og for eksempel en skvett soya, før du hiver oppi hakkede ingredienser.
  9. Noen ganger, når du skal være litt fin på det, kan du panere burgerne med for eksempel sesamfrø.
  10. Bruk nok krydder. Og ha så i litt til.

Her er en oppskrift på squashburger, og denne er det bare til å doble eller mangedoble.

hoysquash1/2 rødløk, rundt 80 g, hakket.
2 fedd hvitløk, finhakket.
2 ss solsikkefrø.
1 stor squash, rundt 300 g, skåret i tynne strimler, eller grovrevet.
50 g frosne selskapserter eller rosenkål, tint og hakket.
70 g kikertmel.
1 ss linfrø, most med 2 ss vann.
1 ss knuste methi-frø.
1 ts salt.

(Kikertmel og såkalt methi, alias bukkehornfrø og fenu greek, finner du i grønnsaksbutikker drevet av våre nye landsmenn.)

Ha godt med med olje, minst 3 ss, i en panne på middels varme og stek løken til den er myk og begynner å brunes. Ha i hvitløk og stek litt til. Ha så i solsikkefrø og stek til alt er brunet, men ikke brent, bare lett karamellisert.

Ha det over i en bolle, avkjøl til romtemperatur. Bruk hendene og bland inn squash, erter og kikertmel. Mos linfrø og vann i morter til det blir en glatt masse, eller bruk en minihakker som følger med gode stavmiksere. Ha også i knuste methi-frø og salt.

Form seks faste baller som du så trykker sammen til burgere. Legg dem på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek i ovn på 180 grader i rundt 15 minutter, snu dem når det gjenstår 5 minutter. (Det er her du kan fryse dem, hvis du har multiplisert oppskriften og ikke skal spise alle!)

Ha stekeolje i en panne på middels varme og stek veggisburgerne ferdige. Pass på at de ikke blir brent utenpå.

Denne oppskriften er levert av Yngve Ekern og Hege Ulstein, forfatterne av boka «Kjøttfrie dager».

Se også:
Kikertburgere med peanøtter
Blomkålburgere


Du finner flere oppskrifter i Framtiden i våre henders Kjøttfri mandag-blogg


Vil du ha kjøttfrie oppskrifter tilsendt på SMS hver mandag? Send en SMS hvor du skriver TOMAT og send til nummer 2105. Det koster 3 kroner per mottatte oppskrift.