Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Spis opp ugresset ditt

O du forhatte skvallerkål! Du ble brakt til landet som grønnsak, men var så villig til å vokse at du ble erklært uønsket i hagen. Men du lot deg ikke fordrive. Etter det har du gjort jobben uten takk. Men nå! Kan du kommer inn i varmen – dvs stekepannen, og gjøre det du egentlig kom for: Bli til mat.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
O du forhatte skvallerkål! Du ble brakt til landet som grønnsak, men var så villig til å vokse at du ble erklært uønsket i hagen. Men du lot deg ikke fordrive. Etter det har du gjort jobben uten takk. Men nå! Kan du kommer inn i varmen – dvs stekepannen, og gjøre det du egentlig kom for: Bli til mat.

skvallerkaalbildeSlik ser det ut, skvallerkålet. Du har det nok i hagen.

Finn en flekk av hagen hvor det er mye skvallerkål. Plukk et område helt rent. Så vil nye ferske skudd vokse ut flere ganger og forlenge sesongen. Når bladene blir for store, er de ikke like gode, de må være unge og uskyldige. (Du kan lese mer om skvallerkål på Wikipedia.)

OMELETT MED SKVALLERKÅL.

Til én person:

100 g rødløk = 1 løk hakkes og stekes på lav varme i en blanding av smør og olivenolje.

1 neve skvallerkål – 30 gram has oppi når løken er nok stekt

Noen ss vann samtidig, slik at dampen stiger opp og damper ned de grønne bladene.

Parmesan raspes opp – 15 g

Pisk sammen til omelett:

1 egg, 2 ss vann /melk/ fløte etter valg

Litt salt.

Hell det i stekepannen og la det stivne.DAMPE OPP RIS

Jeg sverger til å ha ferdig kokt ris / bønner tilgjengelig. Har du prøvd rød ris? Den er veldig næringsrik. Det er min ris denne uken. Men de sunne ris-sortene tar lang tid å koke, og det nytter ikke å vente 40 minutter når man vil ha mat NÅ. Derfor er den ferdig kokt.  Avkjøl raskt etter koking, og den holder seg en ukes tid. Så, når du skal bruke den: oppi en gryte, på med noen få ss vann, og la vannet dampe opp og bli borte.  Risen er som nykokt.  Det må ikke være for mye vann, da blir den vassen. Kornene er små og trenger ikke mye damp.TOMATSALAT

Det passer godt til.  Tomat, olje, salt. Det er nok. Men – kvaliteten på råvarene gjør hele forskjellen.

Gå på jakt etter gode tomater.  Delicioso – de som tidligere het smaks-tomater er alltid gode. Økolgiske hadde vært idealet, men ikke så lett å finne.

Så er du avhengig av å ha en virkelig god olivenolje. Det finnes sitron-oljer å få kjøpt. Se etter det.  Oliven er presset sammen med sitron, og det er da bare oljen fra sitronene som er igjen og smaks-setter oljen. Du får en transprant sitronsmak. Det smaker sitron, men det er ikke surt - det er forbløffende, og man skjønner ikke helt hva man spiser – bare at det er veldig godt.

Havsalt. Det kan være flak-salt, eller det kan være Helios Atlanterhavs-salt. Det siste har mineraler i samme sammensetning som blodet, og det har smak ut over bare saltet.

Min test av dette måltidet til meg selv tok 15 min fra jeg startet til maten var klar.

Se også:
Nærmere energisalat
Rask og sunn grønnsakswok