Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Spaghetti med tomatsaus

Spaghetti. Straks kjenner du kjedsomheten krype ned gjennom kroppen som en lammelse. Men vent litt...

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Spaghetti. Straks kjenner du kjedsomheten krype ned gjennom kroppen som en lammelse. Men vent litt...


tomatsaus-pastaHjemmelaget tomatsaus er godt. (Foto: istockphoto)

Spaghetti til middag er omtrent som å si poteter til middag. Det er ikke middag. Du må ha noe til. Det som skal til spaghetti, er for eksempel en tomatsaus. En saftig, lett tomatsaus.

Det finnes ikke mening i å kjøpe ferdig tomatsaus, eller tomatsaus på pose! Du lager den fra bunn like raskt. Innen spaghettien er kokt, er den ferdig. Med en god liten grønn salat, litt reven ost, et par oliven - du har en deilig liten middag.

Pasta finnes i økologisk kvalitet, og den kan være veldig god. Selv om den er noe dyrere, er det billig mat. Kjøp det med god samvittighet, og bruk det med tomatsaus. Det finnes fullkornspaghetti også. Noen er faktisk gode, mens andre - du tenker på grov grøt når du spiser. Hva er visten, liksom. Det frister i hvert fall ikke til gjentagelse.

Det er viktig å finne frem til en god pasta. Billigkjedene presser prisen ned og ned, og lager liksom-italienske poser med verdens dårligste pasta. Den smaker bare kokt deig. Pasta må være fast, ikke melen. Det brukes spesielle hvetesorter. Mon tro om det ikke er høyere protein-innhold i pasta enn i mel. For det har det gummiaktige som protein har.

Her finner du noen tips om hvordan koke pasta og spaghetti på best mulig måte.

Og her en nydelig oppskrift på italiensk tomatsaus:

Denne går fort å lage, og den blir kjempegod! Noe av hemmeligheten er å steke hvitløken i litt rikelig med olivenolje.

4 fedd finhakket hvitløk stekes, gjerne sammen med 2 ts Herbes de Provence eller rosamrin.
Stek i 0.5 til  1 dl god olivenolje. Dette tilsvarer 5 til 10 spiseskjeer.

Olivenoljen helles i stekepannen /gryten før du setter den på varmen. Hvitløken svir alt for fort hvis det er for varmt. Så du tar hvitløk og urter i oljen, og setter gryten over en allerede varm plate. Stå over og pass på hele tiden: hvitløken skal blankes.

Ved første tegn til at en liten flik begynner å bli lysebrun:

Hell i 2 bokser hermetisk tomat. Hakkede tomater er lettvint, men med hele tomater blir det veldig mye bedre. De som er hakket blir for mye tomatpure, du får en mye kjedeligere saus. Hell tomatene oppi. Det stopper stekingen. Skru ned varmen litt.
2 ts havsalt ca
1 ss oregano
1dryss hot chilipepper - det gjør seg
1 slant rødvin. Dette forlenger innkokingstiden, men gir en mer interessant saus.
   
La den koke uten lokk i ca 10 min. Noen ganger mer, noen ganger går det på få minutter. Jeg har inntrykk av at hvis det er nok hvitløk, salt og olje, og du koker det i stekepanne, er den klar med en gang. I en liten gryte trenger den mer tid.
   
Smak på den.

Virker den sur? Ta i såfall oppi 1 ts sukker, men ikke si det til noen. Den skal ikke smake søtt, du skal bare få vekk den sure følelsen, hvis det ikke var gode tomater. For all del, ikke så mye sukker at man kan smake det.
Litt mer salt er ofte det som skal til for å få vekk en kjedelige, sur smak. Smak igjen.
Hva med litt mer chili kanske?

Den trenger ett minutt på å koke ut. Smak igjen. Når du har fått den salt nok, søt nok, sterk nok, fyldig nok sier det liksom PANG inni munnen - en begeistring: der sitter den!

Å lage tomatsaus av ferske tomater: Den blir rosa samme hvor modne de er, og kjedelig. Jeg har ikke fått det til, i hvert fall.

Se også:
Pasta bolognese med nøtteparmesan
Kremet pasta med sopp og spinat