Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rask og sunn grønnsakswok

Grønnsakswok er det raskeste av det raske. Gevinsten er sprø, men likevel gjennomkokte grønnsaker!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Grønnsakswok er det raskeste av det raske. Gevinsten er sprø, men likevel gjennomkokte grønnsaker!

gronnsakswokGrønnsakswok er rask mat som også er sunn. Har du vanlig komfyr, kan det imidlertid være lurt å bruke vanlig stekepanne, ikke en wokpanne.
Wok er den ideelle løsning hvis du har liten tid. Det går så fort! Hele retten er i en gryte. Lite oppvask. Du kan improvisere så mye du vil. Ta hva du har.

Har du allerede ris i kjøleskapet, blir denne som ny om du varmer den opp igjen. Det skrev jeg om i forrige blogginnlegg.

I tillegg til risen tar du et utvalg grønnsaker. Her kan du bruke de myke grønnsakene, ikke mye av nordiske røtter. Lag en blanding med flotte farger, og legg hver for seg på benken. Beregn ca. 200 gram grønnsaker til én person.

For eksempel:

  • Lysegrønn squash.

  • Rød, grønn og gul paprika gir flotte farger. Skjær i to på langs, ta ut innmaten. Skjær så i lengdesnitt, jevne biter.

  • Champignon i tykke skiver, det er godt.

  • Løk skåret i lengdesnitt så det blir tynne halvmåner på kinesisk vis.

  • Gulrotskiver.

  • Broccoli delt i bittesmå buketter.

  • Kål er velegnet. Og billig, billig!   En god saus til er viktig. Rør sammen og sett klart på forhånd. Her er noen forslag:


   Den enkle: 1 dl vann, 1 ts maizenamel, 2 ss soyasaus.

   Den sursøte: 1 dl vann, en avrundet spiseskje tomatpure, 2 ss eddik, 2 ss sukker, 1 ts maizenamel, 1 ts havsalt.

   Den sterke: 2 ss soyasaus, 1 ss chilisaus, ½ dl. Grønnsaksbuljong, ½ ts maizenamel.


   Så til stekingen, eller wokingen:


   Ta en helt vanlig norsk stekepanne - jernpanne. Teflon tåler ikke høy varme.  Jeg har en wok, men synes ærlig talt at stekepanne gir bedre resultat, for den har større varmeflate. En wok forutsetter flammer som slikker opp og varmer HELE gryten. Og det går ikke på en vanlig komfyr. Men i små mengder kan woken fint brukes. I større mengder kan den brukes til å legge oppi det som er ferdig etterhvert - og så sausen til slutt og rett på bordet. Da står woken og er nokså varm på en bakre plate og tar imot.


   Først må alt være ferdig skåret, lagt klart, bordet dekket. Ris og annet er øyeblikkelig ferdig. Sett klar et glass vann ved komfyren.


   La stekepannen bli temmelig varm. Så varmt at oljen beveger seg i pannen når du heller litt oppi, men det skal ikke bli blå røyk i rommet. Selv om kineserne bruker soyaolje, er olivenolje sunnere, og vi bruker det. Ikke mye! Bare et par spiseskjeer. Og ha oppi litt havsalt samtidig. Da trekker saltet inn i grønnsakene på en fin måte. Så med en gang: Gulrot og løk. Gulroten trenger lengst tid, og løken er det viktig å steke. Rør hele tiden. Nokså snart synes du det blir for varmt, eller pannen blir tørr. Hell på litt vann. Det damper kraftig opp. Det skal ikke være mer vann enn at det øyeblikkelig damper vekk. Ellers blir det for mye avkjøling. Hell på flere dråper hver gang det tørker ut og ser ut som det vil svi seg. Og nå heller du i resten av grønnsakene. Det er ferdig med en gang grønnsakene ikke lenger er rå. Det skal ikke være masse grønnsaker, da blir de kokt for langsomt, de blir dampet og ikke woket. 


   Skal du lage til 4 personer, er det best å steke i flere omganger, og helle sammen i en wok ettersom det blir ferdig.


   Til slutt sausen over.


  Ferdig.

Se også:
Grønnsakswok med peppersaus
Karriwok med mye smak