Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mammas kjøttkaker

Bare morskjærlighet er ekte kjærlighet. Og det er med morsbindingen som med rottefella. Den sitter godt. Mammas kjøttkaker kan være like fulle av gode minner selv om de ikke er fulle av kjøtt.

Her har vi brukt smørdampet nykål, bare hatt en god klatt smør og en skvett vann i en kjele og latt det koke i et par minutter.
Her har vi brukt smørdampet nykål, bare hatt en god klatt smør og en skvett vann i en kjele og latt det koke i et par minutter.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Bare morskjærlighet er ekte kjærlighet. Og det er med morsbindingen som med rottefella. Den sitter godt. Mammas kjøttkaker kan være like fulle av gode minner selv om de ikke er fulle av kjøtt.



Her er kjøttkaker som danskene ville kalt frikadeller og svenskene boller. Uansett er de så gode at ingen engang legger merke til at de er kjøttfrie. Det er nok heller den gode smaken som blir lagt merke til.

Mammas kjøttkaker:

  • 1/2 løk, hakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 ss hakkede nøtter, gjerne en blanding
  • 400 g kidneybønner
  • 2 egg
  • 4 ss hakkede urter, for eksempel timian og salvie
  • 4 ss potetmel
  • 2 til 4 ss brødrasp
  • olje til steking


Ha en liten skvett stekeolje i en panne på middels varme og stek løken under omrøring til den er myk og blank, men ikke brunet. Skru ned varmen noe og ha i hvitløk og nøtter. Stek litt videre og la det kjøle seg noe.

Kjør kidneybønnene, løk/nøtteblandingen og eggene sammen i en kjøkkenmaskin med kniver. Bland inn urtene også, og ha i nok brødrasp og potetmel til at det blir en deig du kan forme boller av. Smak til med salt og pepper.

(Du kan kutte ut eggene og heller knuse linfrø sammen med en skvett vann. Da får du skikkelig bindemiddel.)


Brun saus:


  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 einerbær, knust
  • 1/4 ts malt kanel
  • 1/2 l grønnsakskraft, gjerne av terning
  • litt pepper
  • 2 ss kecap manis, søt soyasaus


Smelt smøret i en kjele og la det brunes noe, men ikke svis. Ha i melet, litt etter litt, og rør det glatt. Bruk gjerne baksiden av en skje til å røre med, for å
skvise ut eventuelle klumper.

Ha i einerbær og kanel, og spe med buljong til den får en passe sauskonsistens. Smak til med pepper. Bruker du buljongterning, er den antakelig salt nok.

Smak til med kecap manis, pass på at den ikke blir for søt. Det er lov å bruke maisennajevner også.

Denne oppskriften er levert av Yngve Ekern og Hege Ulstein, forfatterne av boka «Kjøttfrie dager»

Se også:
Fløtegratinerte rotgrønnsaker
Kjøttkaker i brun saus

Du finner flere gode og grønne oppskrifter i Framtiden i våre henders oppskriftsarkiv.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!