Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Luksusmat

Ovnsbakte rødbeter og løk med maldonsalt, sprøstekt østerssopp og en deilig mild potetstappe, toppet med en fyldig saus. Her er det de enkle smakene som råder, og uttrykket less is more er veldig treffende.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ovnsbakte rødbeter og løk med maldonsalt, sprøstekt østerssopp og en deilig mild potetstappe, toppet med en fyldig saus. Her er det de enkle smakene som råder, og uttrykket less is more er veldig treffende.


Dette er lettvint mat med hint av luksus.

Til to personer trenger du:

6 poteter
4 medium rødbeter
2 små løk
så mye østerssopp som magen begjærer. Jeg elsker det, så jeg bruker mye, men du bør iallefall ha en stor neve pr. pers.
god olivenolje
maldonsalt og nykvernet pepper
litt usøtet soyamelk
sitronsaft

Til sausen:

3dl vann
2dl usøtet soyamelk
grønnsaksbuljong
maizena
salt og pepper
1 – 2 ss soyasaus
sitronsaft
sukkerkulør (kan sløyfes)

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Del potetene i to og sett de til koking. Du velger selv om du vil skrelle de eller ikke, jeg beholder som regel skallet på: Det smaker godt og det er der mye av næringen i potetene ligger. Skrell løk og rødbeter, del de i biter og legg de i en ildfast form. Ringle over litt olivenolje, strø over litt maldonsalt og bruk hendene til å blande alt godt. Sett det til steking, de er ferdige når rødbetene er møre og løken er myk med noen sprøstekte kanter.

Mens potetene koker og løk og rødbeter godgjør seg i ovnen lager du sausen. Kok opp vann, soyamelk og buljong. Mengden buljong avhenger av smak og buljongtype, jeg gjør det enkelt og bruker en vanlig terning fra Knorr. Når blandingen koker tilsetter du Maizena til du får ønsket tykkelse på sausen. Tilsett bare litt og litt og visp godt innimellom, det er ikke godt med for mye. Så smaker du til med salt, pepper, soyasaus og sitronsaft. Ønsker du mer farge på sausen kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Så er det på tide å steke østerssoppen, den egner seg godt til å rive i strimler istedet for å kutte med kniv. Varm en stekepanne godt og ha i litt olivenolje før du legger i litt av soppen. Når man steker sopp er det viktig å ikke ha for mye i panna på en gang, del den derfor gjerne opp i flere porsjoner dersom du har mye. Skru ned tempraturen til middels varme og la soppen ligge å godgjøre seg i noen minutter før du vender forsiktig på de med jevne mellomrom. Når soppen har blitt gyllen med litt sprø kanter er den ferdig.

Når potetene er ferdigkokte moser du de. Til det bruker jeg stavmikser, men pass opp: potetstappe kan lett bli seig om den moses for mye/for kraftig. Rør inn litt soyamelk og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Har du gressløk egner det seg ypperlig i potetstappe!

Så er det bare å dandere alt på tallerkenen, tenne noen lys og nyte den enkle luksusmiddagen.

Denne oppskriften er levert av Bente Isefjær og bloggen «Spis grønt. Spis godt.»

Se også:
Bønnespirer på kjøkkenbenken
Auberginedip