Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krydret samosa med yoghurtdipp

Jeg er helt og fullstendig hekta på disse babyene for tiden. Og med god grunn. De er enkle å lage og smaker helt fantastisk!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Jeg er helt og fullstendig hekta på disse babyene for tiden. Og med god grunn. De er enkle å lage og smaker helt fantastisk!

Krydret samosa med mild yoghurt og epledressing

Jeg har spist dem til middag, servert som forrett, solgt på hardcoreshow, mopset som nattmat og fristet huseierne med matos i hele oppgangen. Deigen er universal og kan brukes til alt du vil ha innbakt. Samosaene blir best når de friteres, men de kan helt fint stekes i ovn. Praktisk om du vil lage mange på en gang.

Slik gjør du:

Deigen (gir 32 stk)

5 dl hvetemel.
2 ss semulegryn (kan sløyfes).
5 ss  nøytral olje.
1,5 dl lunkent vann.

Ha alt i en bolle og rør sammen. Kna med hendene til deigen blir fast og smidig. Ikke bruk mer mel eller vann, deiligen vil feste seg når du har knadd nok. La hvile under plast i 20 min.

Fyllet


8 mellomstore poteter.
1 gul løk.
150 g selskapserter.
MASSE krydder.
God neve frisk koriander.

Skjær potetene i små biter, dekk med vann i en kjele og kok til de er møre. Du velger selv om du vil ha potetene med eller uten skall. Hell potetene over i et dørslag og sett til side. Kjelen skal du bruke videre.

Hakk løken i biter og stek til den blir myk. Ha over ertene og potetbitene og la surre i et par minutter før du har over spiseskjevis med krydder av det du liker.

Jeg har brukt salt og pepper, spiskummin, chili, garam masala, karri madras og litt ingefær. Du velger selv hvor sterkt du vil ha det, men ikke vær redd for å overdrive. Den milde yoghurtdippen vil uansett nøytralisere sterkheten.

Ha over i en bolle med stor bunnflate så fyllet får avkjøle seg.Framgangsmåte

Kna deigen i minst fem minutter før du former en pølse som du deler i fire like deler. Del hver av disse igjen inn i fire, så du får 16 like store biter. Ikke bruk mer mel til knaing eller utkjevling, deigen skal være smidig og elastisk. Ha en og en av deigbitene over på en skjærefjøl og kjevle ut til en oval form, så tynt du får det. Bruk en kniv og skjær deigen i to over midten (kortsiden).

Legg en til to spiseskjeer av fyllet på hver av halvdelene og brett deigen sammen.

Det er ett fett hvordan de ser ut, det viktigste er at de er helt tette uten sprekker. Klem sammen i alle skjøtene så det ikke løsner. Om det trengs, kan du pensle kantene med litt vann, men dette bør ikke være nødvendig.Varm opp en halv liter nøytral olje (gjerne raps eller solsikke) i en liten kjele. Når oljen er varm, legger du i så mange samosaer du får plass til og lar de fritere på middels høy varme til de er gyllenbrune. Snu med gaffel underveis og la renne av på bakepapir.

Eller hvis du ikke vil frityrsteke:

Legg samosaene over på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med olje. Stek i ovn på 220 grader til de er gylne (15-30 min avhengig av ovnen).

Samosaene blir gode uansett stekemåte, men får en my luftigere og porøs overflate av friteringen.Dippen:

4-5 ss naturell soyayoghurt eller soyarømme.
Et halvt rødt eple uten skall og kjerne.
Liten klype fersk koriander.
Eventuelt litt sitronsaft.

Kjør i blender til en jevn masse. Eplet kan byttes ut med annen frukt som mango og ananas.

Smaker kjempegodt med et stort glass mango lassi ved siden av.

Denne oppskriften er levert av Adele og hennes blogg «Men hva spiser du egentlig?»

Se også:
Dal-retten som gir vakker aldring
Palak gobi sabji