Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ikke alle tomater er tomater

Hva er best? 1 kilo dårlige tomater til 30 kroner, eller et halvt kilo fantastiske tomater til 30 kroner?
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hva er best? 1 kilo dårlige tomater til 30 kroner, eller et halvt kilo fantastiske tomater til 30 kroner?

TomatsalatØkologiske tomater, basilikum og mozarella. Legg til løk, oliven, olivenolje og havsalt - og vips har du en fantastisk tomatsalat.

I flere år gadd jeg ikke bruke tomat, for de er så sure og vassne her i landet. Det frister ikke, akkurat. De er gjerne hollandske og dyrket med høyeste innsats av teknologi i drivhus. Jeg tviler på om de noen sinne har dyppet tærne i annet enn næringsoppløsning. Det er bare navnet igjen av tomaten. Egentlig er det en sur, rosa skinnpose med vann. 

Norske tomater fra drivhus har heller ingen overbevisende kvalitet. Norske, hva så? Du kjenner knapt forskjell. Tomater fra Kanariøyene er bedre. De vokser i sol, og ekte jord. Hvis de har god rødfarge og du ser et svakt skinn av grønt under rødfargen ved stilkfestet og i nervene utover, så kjøp en stor pose. Da er de alltid kjempegode. Hvorfor? Jeg er ikke sikker.

De senere år har vi fått klasetomater. De kan enda suge næring fra stilken mens de modner. De ligner jo faktisk på tomat.

Men de beste tomatene kan du få i økologisk kvalitet. De har fått stå i jord og har vokst langsomt nok til å få smak. Noen ganger om sommeren er de økologiske tomatene fantastiske og står ikke tilbake for de du kjøper i Italia. De er nok importert fra sydlige land. De kan ikke bli slik uten flommende sol. Fullmodne, røde, saftige, aromatiske og ikke sure. Da restaurerer de års savn og misbruk. De er dyre - meget dyre. Men til gjengjeld spiser du virkelig TOMAT. Hva er best? 1 kgilo intetsigende tomater til 30 kroner, eller et halvt kilo fantastiske tomater til 30 kroner?

Her er en oppskrift på tomatsalat - som naturligvis er best med ekte tomater. Ha den som forrett, lett middag, eller tilbehør til noen av våre andre kjøttfrie retter i oppskriftsarkivet.

Tomater. Skjæres i skiver og legges utover et fat. Det blir penest, og best for tomatene. De må ikke tynges ned i en bolle.

Løk. Tomater krever noe skarpt sammen med seg. Tomat & løk! Løk er for skarpt å spises alene, men sammen med tomat blir den merkelig nok ikke det. Og tomaten blir plutselig veldig god.
 
Salt. Havsalt er obligatorisk, ganske mye salt. Mer enn du pleier. Det utfyller det kanskje litt sure, kanskje litt sterke, og gjør at smakene faller på plass, blir samlet. Men obs: Saltet trekker vann ut av tomatene. Det må saltes rett før servering, hvis ikke svømmer det på fatet.

Olivenolje. Og når man dertil har litt olivenolje av beste sort over, begynner det å ligne. Tomat + Olivenolje = Sant!

Basilikum. I tillegg kan man ha noen blader hjemmedyrket basilikum eller andre urter. Knall rødt og knall grønt, det har apell. Også skarpe og rare urter, sar for eksempel - blir gode til tomat. Basilikum må legges oppå etter at du har hatt på salt og olje. Den kollapser ellers, det blir ikke pent. 

Oliven. Noen sorte oliven - de greske kalamates - anbefales. Sortlilla gir en uovertruffen kontrast i fargene.

Mozarella. Hvis du får tak i fersk mozarella (selges svømmende i lake i en liten pose), skjær den i skiver og legg sammen med tomatene. Men da tror jeg du skal droppe oliven, de vil overdøve den fine mozarellasmaken.

Fullmodne, aromatiske tomater. Mozarella. Basilikumblader. Salt, olivenolje og hvitt brød. Du har nått tomatnirvana.

Se også:
Tomatsalat
Mozzarella og tomatsalat