Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Høstrotpanne med skiveprolaps

Framtiden i våre hender utfordret Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De grønne, til å lage en kjøttfri middag. Her er resultatet.

Kjøttfri stortingsrepresentant: Rasmus Hanssons høstrotpanne.
Kjøttfri stortingsrepresentant: Rasmus Hanssons høstrotpanne.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Framtiden i våre hender utfordret Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De grønne, til å lage en kjøttfri middag. Her er resultatet.

Hadde det vært i fjor ville alle ingrediensene unntatt paprikaen vært u-reist, fisket svulmende og jordfulle opp av grønnsaksbedet i hagen en time før servering. Men en ekstra dårlig timet skiveprolaps i første utforbakke på påsketuren kverket ikke bare resten av skisesongen, men tok innersvingen på våronna i samme slengen. Så for første gang på 30 år sto grønnsaksbedene i høst triste og tildekket i stedet for fulle av urnorske rotfrukter.


Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne. (Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no)

Dessuten ble dette en demonstrasjon av hvor likestillingsødeleggende det kan være å bli valgt inn på Stortinget. Hadde det vært noe tak i meg ville jeg selvsagt fiksa våronna alene, for skiveprolapsen var min kone Britts, ikke min. Men jeg gikk i møter og debatter i stedet.

Heldigvis finnes det butikker. Vår butikk har en bugnende og visstnok prisbelønnet grønnsakdisk som stadig varter opp med eksotiske vekster jeg aldri tidligere har hørt om. Men det er ingenting som slår det som nordmenn spiste tusen år før eksentriske grøntvekster dukket opp i diskene: gode, gammeldagse rotvekster.

Det er flere plusser ved å lage vegetarisk mat. Første bonus er kassakøen. Man kan stå der å stråle som den skinnbarlige natur-Jesus med kurven full av kålrot, nepe, rødbete, gulrot, turnips, persillerot, sellerirot. Akkurat hvilke røtter de har i butikken den dagen er ikke så viktig, bare man får med seg rødbete og for eksempel persillerot. Ja, og gulrot kanskje.

Andre bonus er prisen. Meningsløst billig i forhold til kvaliteten! Så er det hjem til tredje bonus; tilberedningen. Det tar kun fire minutter å skjære opp alt i passelig like store biter, kutte det verste av noe halvgammel paprika og brokkoli og hive alt i en ovnspanne sammen med en skvett olje. Så tilslutt toppe det hele med høstens skogsrikdom: Rimsopp denne gangen.

Etter en halvtime i ovnen under lokk og med en dæsj fløte, så er dette så vakkert at vinglass med lange bein regelrett forlanger å komme på bordet selv om det bare er onsdag. Altså enda en bonus ved akkurat denne retten.

Og så kan man glise henført til omtrent det mest uhippe en kan legge på en norsk tallerken: En haug usorterte rotvekster, som tilsammen er vakrere og smaker bedre enn det aller meste. Og som kan nytes både med og uten skiveprolaps.