
Hjemmelaget sjampinjongsuppe
Her er en oppskrift på sjampinjongsuppe som virkelig varmer.

Sjampinjongsuppe laget fra bunn. Server gjerne med godt brød til. (Foto: istockphoto)

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Her er en oppskrift på sjampinjongsuppe som virkelig varmer.
Det virker som pose-suppene fullstendig har knekt troen på supper her i landet. Jeg visste ikke at det gikk an å lage supper selv, før jeg fant en oppskrift på en boks da jeg var 18 år. Og du tenker kanskje ikke på noe deilig når du hører ordet suppe, gjør du vel?
Nei, men hør her.
Suppe er deilig! Det er enkelt og tilfredstillende. Det gjør godt, særlig hvis man er sliten, kanskje kald. Særlig som kveldsmat. Inviter venner på suppe. En dampende suppe og nybakt brød.
I en fransk oppskriftsbok jeg leste sto det om Normandie at de hadde så hardt klima der, derfor var folk nødt til å komme hjem til hverandre gjennom vinteren og spise suppe sammen.
Når suppe spises som eget måltid, beregn en halv liter pro pers. Når det er som forrett, 2.5 dl.
Denne oppskrift på sjampinjongsuppe gir ca. 1 liter.
250 g sjampinjong skjæres i pene skiver. Det kan gjerne være mørke, litt gamle og stygge champignon. Det gir mer smak.
2,5 dl vann. Kok sjampinjong i vannet. De trenger ikke å steke. Det er bare mer arbeid og mere fett.
2.,5 dl melk oppi med vannet og sjampinjongen.
35 g ekte smør.
30 g hvetemel, eller 3 ss.
Stek mel og smør i egen gryte på moderat varme og rør hele tiden. Blandingen går fra gulaktig til hvitaktig, det bobler og blir liksom mykt og slapt, og lukter godt av kake. Da heller du det oppi suppen mens du visper kraftig.
Så tar du ca 2 ts buljongpulver.
Muskatt - litt mindre enn en halv ts.
Paprika - nok til å få en varm fargetone.
Sort, nykvernet pepper - for å få litt fart i smaken.
1 skvett fløte. - for å runde det av.
Havsalt til slutt om det trengs. Ikke mer buljong.
Se også:
Hvitløksbaguetter
Hjemmelaget sjampinjongsuppe
Les flere oppskrifter fra bloggen her.