Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønt på grillen

Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg sine beste tips for vellykket kjøttfri grilling. 

Selv om reklamen forsøker å fortelle oss noe annet: God grillmat trenger ikke være kjøtt.
Selv om reklamen forsøker å fortelle oss noe annet: God grillmat trenger ikke være kjøtt.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg sine beste tips for vellykket kjøttfri grilling. 

(Alle bilder: frukt.no)

Tenk grønt når du skal grille og la grønnsakene spille hovedrollen. Det er sunt og smart og ikke minst utrolig godt. Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige og gode. Grillvarmen gjør dem mer raffinert, og det er lett å imponere med grillede grønnsaker. Og det beste av alt: Det meste kan grilles - til og med desserten.

Grønnsaker kan grilles i folie eller på spyd, alene eller sammen med andre ingrediensene. Og mange grønnsaker kan grilles hele, som for eksempel løk, paprika, sjampinjong, tomater, squash og auberginer.

10 grønne grilltips

  • Sørg for god varme: Grillen må være skikkelig varm før du starter. En gassgrill er varm etter 5 minutter, mens kull/briketter trenger 20-30 minutter. Først når grillkullet er dekket av hvit aske er grillen varm nok. Ha lokket på når du griller, da bevares smak og konsistens bedre.

  • Hver sort sitt spyd: Det kan være lurt å ha egne spyd med ett slag av gangen eller i alle fall kutte grønnsakene i omtrent like store biter. Da er det lettere å kontrollere grilltiden. Pensle med grillolje før de legges på varm grill. Det er ingen grenser for hvilke grønnsaker du kan ha på grillspyd. Prøv deg frem!

  • Foliebakte sommergrønnsaker: Lag grillpakker med oppskårne grønnsaker og grill dem på indirekte varme. Vær raus med friske krydderurter som timian, koriander og basilikum.

  • Grønnsaker i folie er en sikker grillvinner.

  • Fra ventepølse til ventesalat: Lag en frisk salat som serveres mens dere venter på at grillmaten skal bli ferdig. Eller hva med å sette frem skåler med små tomater, sukkererter og stenger av gulrot som alle kan knaske på mens de venter.

  • Grønne proteiner: Humus basert på kikerterer en fin proteinkilde som smaker himmelsk til grillede grønnsaker. Guacamole med avokado som hovedingrediens er også en smakfull måte å få proteiner inn i et grønt grillmåltid på.

  • Skiver av grønnsaker på indirekte varme: Legg 1 cm tykke skiver av grønnsaker rett på grillen. Grill gjerne skiver av forskjellige grønnsaker. Det blir festlig på sommerbuffeten.

  • Squash og aubergine er perfekt å grille.


  • Aubergine som selveste biffen: Del aubergine i to på langs, pensle med olje og sitron før de legges på indirekte varme. Snu av og til og grill til den er myk inni. Server den som selveste biffen – gjerne med et dryss parmesan.

  • Hele grønnsaker på grillen: Legg hele grønnsaker i kaldt vann en halv time før de skal på grillen. Da holder de seg sprø og saftige. Tørk dem godt før du griller dem på indirekte varme. All type løk egner seg å grille. Paprika og små tomater er også godt på grillen.

  • Prøv noe nytt: For mange vil grillede skiver med friske rødbeter være et nytt bekjentskap. Det vil garantert friste til gjentagelse. Skubb dem godt. Skallet kan gjerne sitte på. Skjær 1 cm tykke skiver. Grill på direkte varme til de er møre. Servert f.eks. med fetaost er det en liten rett i seg selv. Rødbeter er viktig for deg som spiser lite kjøtt, bl.a. pga. det høye jerninnholdet.

  • Grillet vannmelon kan fort bli en ny favoritt for store og små.

  • Dessert på grillen: Lag desserten på grillen når dere først er i gang. All frukt kan grilles. Lune frukter og varme bær smaker utrolig godt. Ha frukt og bær i folie og server med is, eller grill en banan til skallet er sort og server med hakkede nøtter og sjokolade. Himmelsk.

Her finner du flere grønne grilltips