Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Du ville, grønne

Mai er høysesong for den som vil sanke det ville, grønne. Jeg vil slå et slag for granskudd-dressing over ugress-salat! Gi deg selv tid til å gå og sanke granskudd og løvetann denne uken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mai er høysesong for den som vil sanke det ville, grønne. Jeg vil slå et slag for granskudd-dressing over ugress-salat! Gi deg selv tid til å gå og sanke granskudd og løvetann denne uken.


granskuddGranskudd kan brukes i matlaging.

Ikke bruk for mye av gangen, ikke vær for flink. Tenk på dem som krydder. De er så konsentrert i næring at litt gir mye. Trikset for å få ugress og villskap inn på menyen er å kombinere dem med milde, gjerne litt søte smaker.

Med granskudd-sirup kan du lage en vill salat. De litt vel krasse smakene i de ville bladene får motvekt i den kraftige granskuddsmaken. Det er kanskje ikke rart, men likevel slående hvordan disse smakene harmonerer. Resultatet er en salat som forbløffer i sin smaksrikdom. Om du lurer på om ugress er sunt? Svaret er ja! Ugress gir nærings-stoffer ekspressdyrket isbergsalat kan se langt etter.

SLIK LAGER DU GRANSKUDDSAFT OG SIRUP:

Granskudd skal tas når det er en lodden liten dusk som ikke har begynt å sprike. Når de vokser ut blir de større, ja, men – de har mindre smak. Selv om det da går mye fortere å sanke mye, får du ikke noe mer ut av det.

Grannskuddsaft:

Alle granskuddene helles i en gryte, og dekkes akkurat så vidt med vann, kokes opp. La stå og trekke en halv til 12 timer, etter tålmodighet. Ha i nypresset øko-sitron og sukker. En nydelig drikk med smak av skog og vår.  Dette er ferskvare uten holdbarhet.

Grannskuddsirup:

Ha skuddene i en gryte, dekk så vidt med vann og kok opp. La trekke 30 min til 12 timer, sil av. Så skal du koke saften kraftig inn og ha i sukker så du får en sirup. Da er den totalkonservert, og kan stå i romtemperatur i flere år.  Det er fordelen med sirup. Den skal ikke oppbevares kaldt, da sukrer den seg.

Kok skuddene en halv times tid, sil av og kok inn saften.  Den skal reduseres ganske kraftig.. Har du vært flink og plukket mye, fordel kraften i flere gryter og kok på full varme uten lokk til det er redusert ned. Hvis 3 liter blir til under en liter, kanskje? Så måler du væskemengden. 1 del saft og 1,5 deler sukker. 1 liter saft skal da ha 1,5 kg sukker. Kok opp til sukkeret løser seg. Bruk helst brunt, økologisk sukker. Hell det over på flaske og betrakt ditt verk med stolthet. Du kan lage granskuddsaft etterpå til å drikke. Da har du litt sitron oppi glasset.

Grannskudd-dressing:

1 del nypresset sitronsaft, helst økologisk

1 del granskuddsirup

1 del lys olje - eller mindre eller mer. Oljemengden er fleksibel.

Litt salt

Litt presset hvitløk.

Ugress-salat:

Ca halvparten av salaten er vanlig salat, hvis ikke kan det bli litt voldsomt.

Unge ville blad, ta det du finner:

Løvetann – unge skudd, plukk ned og nye vil garantert komme!

Skvallerkål – de skal være blanke, lysegrønne ferske

Vassarv

Meldestokk (senere på våren)

Blomster av lønn

Blanke små blad av lind

Dressing er granskuddsirup. Om du ikke har granskuddsirup, så lag en typ viniagrette med hvitløk og honning.Se flere oppskrifter her!

Se også:
Grapefruktsalat med honningdressing
Bålpotet med spennende fyll