Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dal – retten som gir vakker aldring

Jeg så indiske kvinner bygge veier fra morgen til kveld, bare avbrutt av dal og chapati. Dette er mat som gir utholdenhet og vakker aldring.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Jeg så indiske kvinner bygge veier fra morgen til kveld, bare avbrutt av dal og chapati. Dette er mat som gir utholdenhet og vakker aldring.


Den indiske retten dal.Den indiske retten dal.

Dal metter på en deilig måte, og det smaker vidunderlig. Det er sunt, det er proteinrikt og det er veldig billig. Grei mat å lage til bare en person, men veldig grei å lage også til mange.

Det mest lettvinte er å lage dal med små, gule linser, men husk at de er rosa før de er kokt. Disse linsene produseres også økologisk. Du kan også bruke større linser, eller gule linser, eller bønner. Alle mulige små bønner og linser.

Legg bønnene i bløt minst åtte timer. Det vil i praksis si fra morgenen av til middag, eller gjerne fra kvelden før. Skyll godt av alt bløtevannet. Små linser kan brukes uten bløtlegging, men de blir mer fordøyelige når de er bløtet. De blir også mer fordøyelige jo mer krydder du har oppi. Du kan også bruke hermetiserte bønner som ikke har behov for å ligge i bløt.

Denne oppskriften er til ca. fire personer. Du trenger:

300 g linser legges i bløt i åtte timer, så skylles de. Dekkes så vidt med vann og settes til kok i en gryte. Det blir 600 g ferdig.

300 g grønnsaker. Minst halvparten løk. Ellers kan du bruke hva som helst. Smått i biter. For å være helt ærlig så pleide det bare å være litt løk oppi, men jeg synes den blir flottere med litt farger.

12 fedd hvitløk. Ja, dette er mer enn en hel hvitløk! Legg hvitløken i bløt i varmt vann, så er den lettere å skrelle.

6 ss karri. Hvis det er vanlig norsk karri, har den ikke noe chilipepper, så det kan du tilsette i tillegg, etter smak. Det er godt at det er litt sterkt, men det skal ikke flamme i norske ganer.

Slik gjør du: 

Ha en blanding av smør og olivenolje i stekepannen, og stek hvitløk og karri til det skummer og lukter godt. Ikke gå fra! Det må ikke bli brunt. Så er det grønnsakene sin tur. Etter litt heller du også oppi bønnene eller linsene sammen med litt vann fra gryten og la det koke sammen til de er møre. Det tar mindre enn 20 min for små linser.

Salt oppi.

Smak på det. Hvis du synes den er litt - skarp, litt voldsom i smaken, tilsett litt fløte, ca 1 dl. Det runder av på en overbevisende måte.

Det hele er ferdig på 20 min!

Her finner du oppskrift på det indiske brødet chapati, det kan brukes både til dal og en mengde andre retter!

Denne retten er levert av Bente Westergaard.

Se også:
Indiskinspirert gryterett
Linseboller i indisk saus


Her finner du flere kjøttfrie oppskrifter.