Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Chiligryte med mørk sjokolade

En deilig chiligryte varmer på flere måter enn én.

Chiligryte med en original vri: Mørk sjokolade. (Foto: Maria Uldahl)
Chiligryte med en original vri: Mørk sjokolade. (Foto: Maria Uldahl)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

En deilig chiligryte varmer på flere måter enn én.

Et tips når du lager hot mat med chili er å ha en skål med mørk sjokolade stående fremme. Hvis du «brenner deg» på maten kan du ta en bit sjokolade, som roer ned smaken av chili. I denne gryta har jeg sjokoladen rett oppi, det gir en kjempegod smak!

Hvor mange? Nok til 4 porsjoner Hvor lenge? 30-40 min Vegan? Hvis du bruker vegansk farse (TVP), vegansk sjokolade og soyamelk e.l.

Du trenger:
  • 1 boks hakkede tomater (400 g)
  • 1 boks tomatpuré (140 g)
  • 1 boks kidneybønner (ca. 250 g)
  • 200 g vegetarisk farse* (evt en boks bønner til, hvis du ikke har)
  • 100 g maiskorn
  • 100 g sjampinjong (valgfritt, jeg er bare så veldig glad i sjampinjong...)
  • 1 rød chili
  • 1 dl melk, økologisk
  • 1-2 dl vann
  • Salt, pepper, chilipulver, tørkede chiliflak, spisskummen
  • 50 g mørk sjokolade med minst 70 % kakao

*Vegetarisk farse får du tak i på helsekosten eller velassorterte dagligvarebutikker. Se etter merkene Quorn, Anamma eller Hälsans Kök. Hvis ikke du får tak i farse så ha i ekstra mye bønner, det smaker fortsatt godt!

Start med å kutte og steke soppen. Krydre godt med salt og pepper. Sett til side.

Kutt chilien i små ringer. Ha hakkede tomater, tomatpuré og melk i en gryte. Bland godt.

Nå skal det krydres, og her må du rett og slett smake deg frem. Begynn med å ha i ca. 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper, et knivsodd chilipulver, 1/2 ts tørket chili og 1 ts spisskummen. Hvor mye krydder du skal ha i avhenger av hvor sterkt krydder du har - og hvor sterkt du liker det! Husk at du kan smake til underveis, og tilsette ekstra mye sjokolade om det blir for sterkt.

Når tomat- og krydderbasen er varm, har du i farsen. Varm opp på medium varme til farsen er gjennomvarm. Ha så i bønner (skyll dem godt i kaldt vann først), mais, chili og evt. sjampinjong. La det stå på medium varme noen minutter, til alt er godt og varmt. Smak på maten underveis - trenger du mer krydder? Hvis gryteretten føles veldig tykk rører du inn litt vann, men det er meninga den skal være god og fyldig.

Til slutt skal du ha i sjokoladen. Knekk den i biter og ha halvparten i gryta. La den smelte litt før du rører den godt inn. Se hvor fin farge gryteretten får, og hvor digg det lukter!

Smak og finn ut om du vil ha mer sjokolade eller mer krydder. Server gjerne med ris eller tortillachips, og noen biter sjokolade som pynt.

Denne oppskriften er levert av Maria Uldahl.


Se også:
Litt sunnere taco
Chilli sin carne

Her finner du flere kjøttfrie oppskrifter!