Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Chapati er Indias hverdagsbrød

Forrige uke lovet jeg å gi dere oppskrift på chapati. Her er den.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Forrige uke lovet jeg å gi dere oppskrift på chapati. Her er den.


Det indiske hverdagsbrødet chapati.Det indiske hverdagsbrødet chapati.
Forrige mandag skrev jeg om dal – den indiske retten som visstnok skal gi vakker aldring. Skal du lage dal og har god tid, vil jeg også anbefale å lage det indiske brødet chapati til. Chapati kan også brukes til flere av de andre oppskriftene jeg tidligere har gitt dere.

Chapati er Indias hverdagsbrød. Dette er et ugjæret brød, som lumper, nystekt, mykt og veldig godt. Hver dag sitter indiske kvinner med bena i kors og kjevler sin chapati på en chapatistein, og steker i gruen. Chapati smaker som sagt utrolig godt til den litt kraftige dal. Det er mat som gjør godt, du holder koken lenge på den.

Jeg lette i mange kokebøker da jeg kom hjem fra min reise i India, men ingen kunne gi en oppskrift som fikk det til å ligne på den chapatien jeg hadde fått. Det slik at jeg fikk lært meg oppskriften på den perfekte chapati i Femunden av alle steder. Vi hadde kjørt i seks timer, det mørknet, det duskregnet og vi var endelig fremme ved hytten vi hadde lånt av Karen Marie. Men, det var jo folk der? Det viste seg å være Karen Maries bror, med indisk hustru og to barn. Vi stirret bestyrtet på hverandre. Etter noen minutters forvirring ønsket de oss velkommen inn, og vi var sammen noen dager. Hun lærte meg å lage chapati. 

Du trenger 4 dl mel til 4 personer. 2 chapati til hver person. 0,5 dl mel gir én chapati. Det skal være hvitt mel med noe finmalt sammalt mel. Det er best slik. Ikke bare sammalt, ikke bare hvitt.

Altså:

4 dl mel
2 dl vann  – håndvarmt.
Litt salt.

Kna det sammen til en deig. Sett en skål med vann ved siden av deg. Ha litt mel på bordet slik at deigen ikke setter seg fast, men så lite som mulig. Dypp knokene i vann, og brett knokene frem over deigen og flat den ut. Vannet hindrer knokene i å klistre seg fast.

Brett den i to når den blir for tynn, dypp knokene på nytt, og kna frem på samme måten en stund. Hvis deigen skulle bli for klissete, så kna med mel, og fortsett med vann igjen. Det tar ca. åtte minutter, kanskje litt mer. Du kjenner at deigen plutselig kjennes så god å jobbe med. Den er elastisk på en behagelig måte, den er myk og god.

Del den i emner, og kjevle ut til lompestørrelse. Først skal det være litt mel på benken, men på slutten av kjevlingen må alt melet være inne i chapatien, hvis ikke ryker det av svidd mel i kjøkkenet når du skal steke dem. Og det er ikke morsomt med røyk i hele rommet.

Ha en stekepanne i jern på nokså kraftig varme. Legg den tynne chapatien oppi, la steke til den begynner å blære seg. Snu den, og press den ned mot pannen med stekespade, og slipp. Nå begynner den å blåse seg opp. Snu igjen, gjør det samme. Etter et par omganger er den ferdig. Det går veldig fort. Smak for sikkerhets skyld. Den skal ikke smake rå deig. Du kan gni litt smør over når de er stekt, men det er ikke nødvendig.

Legg dem utover, ikke i bunke, da blir de for våte av all dampen.

Hvis det blir for mye røyk, har du rester av mel i pannen. Kok den ut av og til, slik at den er ren.

Egentlig skal man ha en grill å steke det på. Jeg så på at de stekte på gaten. Først ble chapatien stekt litt i stekepanne, så den blir litt stiv. Så over på grillkullet, direkte. Den ble snudd hele tiden, og foffet opp og blæret seg kraftig. Fort ferdig, ut til kundene. Jeg har enda ikke kommet meg til å benytte anledningen når vi griller. Dette må da være et ypperlig supplement til grill-kulten.

Se også:
Tofuboller i indisk saus
Vegansk tikka masala