Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Brennesle er både rik på jern, A-vitamin og C-vitamin. Dessuten smaker den supert i suppe. (Foto: Frances/flickr. Creative Commons-lisens)

Brenneslesuppe

En av de beste måtene å bekjempe vårens mest plagsomme plante på er å spise den opp.
En av de beste måtene å bekjempe vårens mest plagsomme plante på er å spise den opp.

Vårens mest næringsrike grønnsak er klar til å høstes mange steder i landet. Ingen annen viltvoksende urt i Norge kan konkurrere med brenneslen på innhold av vitaminer og mineraler. Brennesle er rik på jern, A- og C-vitamin, og inneholder også kisel og kalsium. Dessuten har den en mild og god smak.


Unge, lysegrønne brennesleskudd smaker best i suppe. Klikk for større bilde.

Med pose og hansker i lommen kan du plukke med deg nesleskudd når du er på tur. Neslen må plukkes før den er blitt stor og mørkegrønn. Plukk toppskuddene – de små skuddene er aller best. Hvis du ikke har hansker, kan en plastpose gjøre nytte som hanske. Bruk gjerne saks. Tilbake på kjøkkenet brer du nesleskuddene utover et bord for å rense bort gress, rusk og småkryp.

Dette trenger du:
  • Brennesle, ca en liter
  • 50 gram smør eller matolje
  • ½ til 1 dl mel (kommer an på hvor tykk du vil ha suppen)
  • 2 liter melk, evt soya- eller havremelk
  • 6 poteter
  • 6 gulrøtter
  • 2 løk
  • Ca 1 dl rømme eller fløte, evt soya- eller havrefløte

Slik går du fram

Poteter og gulrot deles opp i biter og kokes møre – bruk lite vann (dampkoking). Brenneslen forvelles; ha den i kokende vann noen få minutter. Ta vare på alt kokevann.

Smelt smøret og rør inn hvetemel, eller rør inn melet i kald olje og varm opp. Vannet fra forvellingen og potetkokingen røres sammen med smør/melvellingen. Kok opp og tilsett melk i omganger (suppen bør koke før mer melk tilsettes). Det er viktig å røre for å unngå klumper.

Når all melken er brukt opp tilsettes poteter, gulrøtter og finhakket brennesle og løk. Buljong blandes inn til slutt sammen med rømmen og suppen er klar til servering. Hvis du vil ha en jevn suppe, kjører du den i foodprocessor eller med stavmikser.

Serveres med ferskt brød. God appetitt!


Se også:
Persisk suppe
Fransk grønnsaksuppe
blog comments powered by Disqus