Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bønner er en flott erstatning for kjøtt!

Det er min påstand og erfaring. Har jeg kokte bønner liggende på kjøl, er det lett å få til et godt måltid. Derfor vil jeg presentere mange oppskrifter med bønner i denne bloggen. Du trenger ikke mye bønner, et lite tilskudd gjør underverker for metthet og vedvarende energi.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Det er min påstand og erfaring. Har jeg kokte bønner liggende på kjøl, er det lett å få til et godt måltid. Derfor vil jeg presentere mange oppskrifter med bønner i denne bloggen. Du trenger ikke mye bønner, et lite tilskudd gjør underverker for metthet og vedvarende energi.


matbloggDenne lekre retten til Bente Westergaard er både sunn og god. (Foto: Knut-Erik Helle)


«Å nei, bønnene skulle jo vært lagt i bløt i går!»

Mange har nok hatt dette problemet, og dermed droppet bønner til middag.

Det er dumt, for bønner er sunt og svært godt.

Trikset er å alltid ha kokte bønner tilgjengelig. Kok bønner uavhengig av om du er sulten eller ei, og ha dem liggende i kjøleskap eller fryseboks.

Kok gjerne en hel pose av gangen. Bløt i minst 1,5 liter vann over natten, skyll og kok i stor gryte i en time. Hell av vannet og legg bønnene utover til rask avkjøling i en langpanne. Så legger du bønnene på et brett og videre i fryseboksen ettersom de skal singelfryses. Når bønnene er frosne, tar du dem over i en plastpose. Siden bønnene ligger løst, kan du lett grave ut en neve eller 400 gram, alt ettersom anledning og hva du skal lage.

Hvis du ikke vil fryse bønnene, koker du for en uke av gangen. Ta vare på kokevannet, og sett bønnene til raskest mulig avkjøling. Så tar du dem over på kjøl - i vann og litt salt. Da holder de vel en uke. Vannet gjør at luften ikke kommer til, de holder seg veldig mye lenger. Men obs: ikke glem dem bak i kjøleskapet, bønner råtner. Ser du at du dine gode forsetter ikke holder, og du ikke får brukt dem i tide, ta redning med å singelfryse dem før nederlaget er et faktum.

Her er en oppskrift på nydelig rød & gul gryte - med bønner og pasta.

Retten blir ikke bare rød - den blir rød med lysende gult. Den er virkelig lekker og kan bli svært dekorativ. Du får den røde tomaten i bånn. De knallrøde paprika i tillegg, og de er saftige og søte. Pasta og bønner tar opp gulfargen og går fra hvit til gul. Med sorte oliven får du en praktfull fargeskala. Rødt, sort og gult - max kontrast.

Sausen er også god med naturis og villris, selv om du ikke får den samme farge-effekten.

TOMATSAUS MED SAFRAN (ca. 6 personer)
  • 400 g rød paprika.
  • Skjær i firkantbiter, litt olje, bak ca 30 min på 200 grader til de lukter karamell.
  • 800 gram, eller 2 bokser tomater. Biona økologiske tomater er gode og røde.
  • 1 dl. olivenolje
  • 5 fedd hakket hvitløk. Stek hvitløk i olivenoljen til de dufter godt, hell på tomat så stekingen stopper.
  • 400 gram kokte, hvite bønner
  • La tomatsausen koke mens paprikaen baker. Ha så i paprika.
  • 1/3 - 1/2 gram safran
  • Knus safran til fint pulver, ha oppi. Den skal ikke koke lenge, da går fargen ned.
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • litt chili
  • Sitronsaft – press over så den spisser, uten at det blir surt.

Hvis den har stått litt, må du smake til rett før servering igjen. Er den for sur, ta i mer salt og sukker.

Kok pasta:

  • 300 g tagliatelle eller spaghetti.

Når den er kokt, har du den over i gryten, og lar de være der noen få minutter, så de får fargen. Ikke for mye pasta, da blir det kjedelig.

Har du en god olivenolje, så hell litt over ved servering, sammen med et drag pepper og gjerne litt friske urter. Er du klar over at Øko-kompaniet har et kjempeutvalg av ferske urter? Sjekk din butikk.

Har du kommentarer eller spørsmål til Bente? Da kan du bruke kommentarfeltet under.

Vil du lese mer om Bente Westergaard, kan du trykke her.


Se også:
Seitan-et alternativ til steika
Bønneburrito

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -