Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aubergineruller med spicy tomatsaus

Jeg har tidligere sagt at aubergine er naturens indrefilet. Her kommer den virkelig til sin fulle rett i kombinasjon med en fyldig tomatsaus med chili og ovnsbakte tomater, som sammen gir deg smaken umami.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Jeg har tidligere sagt at aubergine er naturens indrefilet. Her kommer den virkelig til sin fulle rett i kombinasjon med en fyldig tomatsaus med chili og ovnsbakte tomater, som sammen gir deg smaken umami.


Umami er den femte smaken vår. Den kommer i tillegg til bittert, salt, søtt og surt, og det er ofte denne smaken en savner savner når man kutter ut kjøtt. Den beskrives som en behagelig søtsalt smak, og jo lengre tomatene får godgjøre seg, jo bedre vil de smake. Kombinasjonen tomat og aubergine er uslåelig!

Til spicy tomatsaus trenger du:

1 løk, gul eller rød.
5 hvitløksfedd.
2 ss tomatpuré.
1 boks hakkede tomater.
1 ss rødvinseddik eller annen eddik.
1 ss søtning, sukker eller agave.
2 ss soltørkede tomater, hakket.
2 tørkede lauberblader.
1 ts chili.
1 ts salt.
Frisk basilikum.
Evnt en neve hakkede nøtter.

Tomatsaus.Hakk løk og hvitløk og stek mykt i olje i en gryte. Rør inn resten av ingrediensene, utenom basilikumen. La småkoke på lav varme under lokk. Sausen blir best om den får koke en times tid, men alt over 20 min er greit.

Smak eventuelt til med mer krydder. Hakk basilikum og rør inn når sausen er ferdig kokt. Vil du heller ha en glatt og jevn saus, kan du gi den en omgang med stavmikser. Nå kan du røre inn nøtter for en sprøere konsistens, eller du kan bruke soyaprotein/farse om du ønsker det.

Så er det tid for å lage den ovnsbakte auberginen.

Beregn en halv aubergine per person. Skyll auberginene og del de i skiver på langs, ca 1/2 cm tykke. Legg skivene på et stekebrett med bakepapir. Dryss over litt olivenolje og havsalt og la bake i ovnen på 200 grader til de blir brunet. Cherrytomater kan bakes på samme måte og legges sammen med auberginene.

Kok opp så båndspaghetti eller annen pasta etter anvisning på pakken (styr unna de med egg og palmeolje). Hell pastaen over i et dørslag og ha kjelen tilbake på varmen med en liten klunk olivenolje og et finhakket hvitløksfedd. Fres hvitløken et par sekunder før du har over den kokte pastaen. Vend om så hvitløken blir jevnt fordelt.

Legg en god spiseskje tomatsaus på en av kortsidene av auberginskiven og rull sammen. Anrett pastaen på tallerken med litt ekstra saus, aubergineruller, tomater og gjerne litt frisk basilikum og pinjekjerner.

Denne oppskriften er levert av Adele Holt Iversen og bloggen «Men hva spiser du egentlig?»

Se også:
Moussaka
En ekte familielasagne


Du finner flere grønne oppskrifter på Framtiden i våre henders Kjøttfri mandag-blogg.