Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender blogger om aktuelle miljøsaker. Bli med i debatten!

Framtiden i våre hender kjemper for global utjevning. Det betyr at sult må utryddes. Derfor er mat en av våre viktigste saker. I 1960 kastet ikke nordmenn flest mat, ikke i 1970 heller. Neppe heller under jappetiden på 80-tallet. I de fleste land er matkasting fremdeles noe som bare et lite mindretall holder på med.

Høyre fosser frem – og er det største partiet på meningsmålingene. Sjansen stiger for at Erna Solberg blir landets neste statsminister. Blir det en bedre klimapolitikk av det?  Den konservative statsmann er verken ingeniør eller arkitekt, men vaktmester, skrev to av Høyres fremste ideologer, Henrik Syse og Torbjørn Røe Isaksen, i en kronikk i Aftenposten 6. juni.

Roar Flåthen er gjerrig, han vil ha en billig klimapolitikk. Derfor slår han seg sammen med Frp for å bli kvitt klimaforliket. Lav pris er viktigere enn prinsippet om klimarettferdighet, at de som slipper ut mest klimagasser også har mest å kutte.

Torsdag 1. juni hadde jeg æren av å åpne utstillingen Brukbart på Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. Temaet er gjenbruk, verdens viktigste stikkord for den nye økonomien vi må skape.

Dette spørsmålet diskuterte jeg og investor Jens Ulltveit Moe under Idéfestivalen på Universitetet i Oslo. Dessverre er det enkle svaret nei. Business kan ikke redde klimaet. Dersom næringslivet får bestemme for mye vil de fortsette med «business av usual», og styre stødig mot en oppvarming på 3- 6 grader i løpet av dette århundret.

Revidert nasjonalbudsjett minner oss på at norsk økonomi går så det griner. Riktignok mener finansminister Sigbjørn Johnsen at lønnsoppgjøret ble litt for dyrt i år. Med rette: LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne smilte bredt. Fire prosent i lønnsøkning. Kjøpekraften er sikret, som det heter. Johnsen er også glad, nordmenn kan se frem til evig mer kjøpekraft dersom vi fortsetter å opptre såkalt “ansvarlig”.

Tale på jubilantens fødselsdag mandag 9. mai 2011

Ofte får vi høyre at sortering og resirkulering av avfall ikkje har noko for seg. SSB-forskaren Annegrete Bruvoll støtter dette synet, og ho fekk boltre seg fritt i Dag og Tid av 15. april. Påstanden om at det du kan gjere i heimen uansett blir for lite, får i stor grad stå uimotsagt.

Appell på 25 års markeringen for Tsjernobyl, 26. april 2011, skrevet i samarbeid med klimarådgiver Gunnell Sandanger

Det kan dessverre se ut som verden med jevne mellomrom trenger en ulykke a la den vi opplevde med Tsjernobyl for 25 år siden. Det må visst til for å minne oss selv på den uakseptable risikoen som kjernekraftverk påfører folk, miljø og fremtidige generasjoner og livsformer.

Jo dyrere bensin, jo mindre unødvendig kjøring.

Jeg har tidligere i denne bloggen etterlyst mer miljøtenkning fra konservative Høyre. Nå kan det se ut til at Solberg ikke er helt immun mot miljøkritikk.  Partiet la den 13. april frem flere gode forslag i Aftenposten og VG Nett. Selv om de på ingen måte går langt nok (for lite penger, for lite utbredelse, osv) kan det se ut til at Høyre nå tenker nytt i samferdselspolitikken!

Forrige uke fikk Framtiden i våre henders besteforeldreaksjon mye oppmerksomhet da de protesterte mot Statoils oljesandprosjekt i Alberta. Nå fortsetter kampen for å få Statoil til å trekke seg ut av det miljø-ødeleggende prosjektet.

LOs Roar Flåthen vil sikre oss stabile strømpriser og sikker levering ved å bygge nye gasskraftverk. Han bryr seg ikke om at stortingsflertallet har sagt nei til bygging av nye gasskraftverk i Norge uten full CO2-rensing fra første dag. Han overser dessuten at Norge har inngått en avtale om grønne sertifikater med Sverige. Sertifikatene skal finansiere bygging av 26,4 TWh fornybar kraft i Sverige og Norge innen 2020.

Norske arbeidstakere burde ta mer hensyn til jordas økologi når de fremmer sine tariffkrav. Det vil være ekte solidaritet med våre barn og barnebarn, med fremtidige arbeidstakere – og med verdens fattige. 

- Det vil være meningsløst å stenge ned egen produksjon på grunn av klimautslipp, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Er det for den nyvalgte nestlederen i Senterpartiet ingen grenser for utvinning av norsk petroleum – skal alt opp og brennes?