Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender blogger om aktuelle miljøsaker. Bli med i debatten!

Vi har for tiden besøk av våre partnere fra myclimate i Sveits, en non-profitt-stiftelse som tilbyr frivillige klimakvoter til enkeltpersoner, selskaper og offentlige aktører. I Sveits ønsker mange å bidra til å løse klimaproblemet. Under slagordet “do your best, off-set the rest” blir stadig flere med. Den offentlige debatten er preget av bekymring for flommen i Pakistan, for skogbrannene i Russland, og den sannsynlige koblingen til klimaendringene.

For å markedsføre sin nye bok, har Aslak Sira Myhre i det siste hatt mange utspill rettet mot miljøbevegelsen. I et innlegg i Dagbladet 8. september spør han hvordan utjevningen i verden skal skje om den ikke skal skje gjennom vekst i kraftproduksjon, vareproduksjon og forbruk. Jeg mener svaret er enkelt: Verdens fattige må øke sitt forbruk.

 

I en artikkel i Samtiden påstår tidligere leder i partiet Rødt Aslak Sira Myhre at miljøbevegelsen nå bruker klima til å stifte en ny religion for den vestlige middelklassen. En latterlig påstand, fremsatt i en forvirret artikkel full av feil, arroganse og misforståelser.

I en kronikk i Dagsavisen i forrige uke,  tok Landbruksminister Lars Peder Brekk til orde for å øke norsk kjøttproduksjon av hensyn til verdens sultende. En ny utgave av "Spis opp maten din, tenk på de sultne barna i Afrika!" Men, kjære Brekk, vi skjønte allerede i seksårsalderen at de sultne barna i Afrika ikke ble mettere av at vi proppet oss.

Den indiske miljøvernministeren sier nei takk til en svært omstridt bauxittgruve i Orissa som gruveselskapet Vedanta ville bygge ut.  Dette er en stor seier for stammefolkene som bor i området, og en stor prinsipiell seier for alle oss som krever sterkere reguleringer av internasjonal gruveindustri. Selskapet ble utestengt fra oljefondet i 2007, og i begrunnelsen var dette et av prosjektene som etikkrådet viste til.

Lørdag 21. august sprakk jordas økologiske budsjett. Vårt økologiske fotavtrykk eser utover jordas økologiske bæreevne. Resten av dette året kommer alt vårt forbruk til å være overforbruk av det jorda produserer av mat og absorberer av søppel.

I Aftenposten 1. juli blir Høyre-leder Erna Solberg, en mulig kommende statsminister, spurt om hvilke saker hun setter øverst på dagsorden. Hun sier hun er opptatt av det langsiktige og ramser opp en rekke saker. Blant dem er skremmende nok ikke den største trusselen vi mennesker står overfor: den globale oppvarmingen.

Den globale finanskrisen ble møtt med titalls milliarder i økte offentlige investeringer og garantier til bankene i Norge. Det ser ut til at Norge slipper unna massearbeidsledighet og nedgangstider i denne omgang. Men neste gang vi opplever kraftig børsfall og økonomisk depresjon, bør kanskje politikerne heller la seg inspirere av sine egne tiltak mot klimakrisen? Her følger ti forslag til hvordan det kan gjøres:

I Aftenposten for 16. juni mener Ove Narvesen i Avinor at lyntog truer distriktene. Dette er et tullete utspill fra Avinor-sjefen. Utbygging av høyhastighetsbaner mellom de største byene i Norge vil blir det største distriktspolitiske løftet i Norge på mange mange tiår. I dag passerer flyene i ti tusen meters høyde over bygdene i Sør-Norge, og store deler av distrikts-Norge vil tjene på lyntog.

Siden temperaturmålingene begynte i 1850 har verden aldri vært varmere enn de siste tolv månedene. Dette viser fersk statistikk fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.  Temperaturrekorden er satt i en periode med rekordlav solflekkaktivitet. Det normale i slike perioder er at temperaturen synker.

Appell holdt på Fairtrade dagen 8. mai 2010

Framtiden i våre hender er Norges største miljøorganisasjon. Vi arbeider for en rettferdig fordeling av jordens goder – og ønsker å representere alle nordmenn som ønsker en ny samfunnskurs. Framtiden i våre hender har 22 500 medlemmer og øker jevnt og trutt. Men vi vil være uavhengige av næringsliv og offentlige prosjektmidler, og trenger derfor enda flere medlemmer.

John Fredriksens Seadrill samarbeider med burmesiske selskaper og tenker å gjøre det igjen. Selskapet hevder at det er flere meninger om dette er riktig eller galt, og om det er dialog som hjelper eller ikke. Det er selvsagt en avsporing. Dialogen mellom det brutale regimet og Seadrill handler selvsagt bare om pris og leveranse, aldri om etikk, demokrati, ytringsfrihet eller menneskerettigheter. Seadrill er det fjerde største selskapet på Oslo Børs, og sier ganske åpent det tidligere NHO-president Rieber ikke kunne si. – Vi driter i etikken så lenge dette er lovlig og profitten er solid.

Den gledelige nyheten om at Norge og Russland har lagt bak seg en førti år lang strid om delelinjen i Barentshavet ga meg raskt en trist påminnelse om hva som står i hodene på våre politiske ledere: La oss få opp alt som er av fossile ressurser fra havets bunn, og omgjøre det til klimaskadelig CO2 så raskt som mulig.

LO-leder Roar Flåthen vil ikke si prinsipielt nei til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Han har gått sammen med interesseorganisasjonene Norsk Industri, Oljeindustriens Landsforening og Norges Rederiforbund og skapt en mektig lobbykraft for videre utbygging på norsk sokkel.

De flyreisende opplever usikre dager. Min egen flytur til Bergen på fredag ettermiddag henger i en tynn tråd, men jeg er relativt sikker på å komme hjem igjen på søndag med NSB. For bedrifter og næringslivet må viktige møter og konferanser avlyses. Men askeskyene bør fremskynde en teknologisk oppdatering.