Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

SV regner med flertall for lyntog

Hallgeir Langeland (SV) føler seg sikker på at det blir flertall for lyntog i Stortinget. Det betyr at planleggingen av første trasé kan begynne allerede i 2013.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Hallgeir Langeland (SV) føler seg sikker på at det blir flertall for lyntog i Stortinget. Det betyr at planleggingen av første trasé kan begynne allerede i 2013.

Hallgeir-Langeland_WebSVs Hallgeir Langeland vil jobbe for at det bygges lyntog i Norge. (Foto: SV)
For tiden pågår det en høyhastighetstogutredning i Norge. Resultatet av den blir lagt fram i januar 2012, og politikerne vil bruke den rapporten som grunnlag når de bestemmer seg for om det skal bygges lyntog i Norge eller ikke.

SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland føler seg trygg på at det blir flertall for lyntog i Norge.

– Jeg opplever at høyhastighetstog har medvind i Norge nå. Dette er noe stort som skal forandre Norge. Her må vi legge inn et hundreårs byggelandet-perspektiv. Akkurat som da Bergensbanen ble planlagt, med viktige stasjonsbyer på hele strekningen, sier Langeland, og fortsetter:

– Jeg tror, med SV i spissen, at jeg får med meg regjeringspartiene på at det blir flertall for å sette av penger i neste Nasjonal transportplan-periode. I februar 2013 legges den fram og planlegging av den første traseen er i gang, sier Langeland.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, setter stor pris på de positive signalene fra Langeland. Han mener det har vært en stemningsendring blant politikere og opinion den siste tiden.

– Lyntog har medvind i Norge om dagen. Nå gjelder det å holde trykket oppe helt frem til et vedtak fattes på Stortinget, sier Hermstad.


I slutten av januar kommer sluttrapporten om lyntog fra Jernbaneverket. Da begynner den politiske diskusjonen for alvor.

– Vi håper, som Langeland, at regjeringen vil våge å tenke langsiktig, og sette av penger til lyntog allerede i i neste Nasjonal transportplan. Ved å gjøre tog til bærebjelken i transportsystemet er det enorme gevinster å hente, både for oss som reisende, for næringslivet og distriktene, og ikke minst for miljøet, sier Hermstad.

Han mener det er avgjørende at også Arbeiderpartiet kommer ned fra gjerdet, og gir sin støtte til lyntog.

– Når utredningen kommer, forventer vi at samtlige partier gjør sin mening om lyntog kjent. Først da kan vi komme videre med dette prosjektet, sier Hermstad.

På enkelte strekninger er første spadetak allerede tatt. Nye spor mot Vestlandet på Vestfoldbanen og nytt dobbelt spor mot Ski er dimensjonert for hastighet over 250 km/t og kan dermed brukes av lyntog.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!